Imunitatea colectivă dobândită prin boală şi vaccinarea anti-COVID-19 a ajuns la 44%, la nivel naţional, potrivit col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de imunizare (CNCAV).

La conferința de presă săptămânală, Gheorghiță a declarat că a finalizat, alături de reprezentanții Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală.

„Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%”, a precizat el.

Valeriu Gheorghiţă a arătat că „există, evident, diferenţe de la un judeţ la altul”:

„Judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version