Vaccinarea anti-COVID nu este obligatorie și se va desfăşura pe bază de programare pe o platformă unică, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, colonelul dr. Valeriu Gheorghiţă.

Iată explicațiile col. Gheorghiță, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, alături de vicepreşedintele CNCAV, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, şi de Florentina Furtunescu, director al Institutului Naţional de Sănătate Publică:

„Această platformă este în curs de dezvoltare şi se va finaliza după ce vom avea stabilite exact centrele de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ. În această platformă persoanele se pot programa electronic, telefonic, sau prin intermediul medicului de familie.

În momentul în care se alocă data iniţială a vaccinării, programul va putea aloca şi data rapelului, practic va bloca şi acea dată pentru rapel.

Toată activitatea de monitorizare va fi realizată prin înregistrarea vaccinărilor la nivelul Registrului electronic naţional de vaccinare, fiecare persoană va fi introdusă în acest registru de date care permit evaluarea în timp aproape real a numărului de persoane vaccinate şi a perioadei în care se află o persoană.

Ultima etapă ţine de siguranţa procesului de vaccinare, este cea adresată monitorizării şi raportării reacţiilor adverse post-vaccinare indezirabile. Este important să încurajăm identificarea şi raportarea reacţiilor adverse, aşa cum ele vor fi înregistrate”.

Aproximativ 1.500 de medici, 4.500 de asistenţi medicali şi circa 1.000 de registratori urmează să fie implicaţi în campania de vaccinare anti-COVID care urmează să înceapă anul viitor.

La aceștia se adaugă celelalte categorii de personal care vor avea în vedere organizarea persoanelor din apropierea centrelor de vaccinare, îndrumarea acestora, forţe de ordine şi alte categorii de personal, servicii de curăţenie.

Gheorghiţă a preciat că vor fi trei etape principale de vaccinare:

„Prima etapă – care este destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical, atât public de stat, cât şi privat, tuturor lucrătorilor din domeniul asistenţei medico-sociale. Etapa a doua este cea destinată persoanelor la risc să dezvolte forme severe, persoanelor vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani, respectiv persoanele cunoscute cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora. Ultima etapă a vaccinării va fi cea adresată populaţiei generale. De asemenea, în etapa a doua, cea care se referă la populaţia la risc, sunt incluse persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului”.

„Transportul intern de la centrul naţional către centrele regionale şi, ulterior, către centrele de vaccinare va fi asigurat prin mijloace de transport aeriene ale Ministerului Apărării Naţionale şi prin mijloace terestre din structurile MApN, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne”, a mai declarat Gheorghiţă

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version