Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, nu se grăbește cu ridicarea restricțiilor COVID, deși șeful său de partid, Marcel Ciolacu, a cerut ieșirea țării din starea de alertă, după aproape doi ani de la instituirea acestei măsuri.

Rafila a declarat vineri, la sediul Guvernului, că primele măsuri de relaxare ar putea fi luate în discuţie doar atunci când gradul de ocupare cu bolnavi COVID-19 a paturilor din secţiile de terapie intensivă (ATI) va scădea sub 50%.

„Aşteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate, şi cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii sau măsuri de protecţie. Pentru că, aşa cum discutam şi cu altă ocazie, utilizarea măştii în exterior nu este o măsură de restricţie, ci este o măsură de protecţie individuală şi colectivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat care ar fi primele trei măsuri de relaxare, el a spus: „Una dintre ele v-am şi spus-o, legată de utilizarea măştii în spaţiile deschise, dar va rămâne recomandarea, nu altceva, a utilizării în cazul unor spaţii care sunt extrem de aglomerate, chiar dacă sunt deschise. Renunţarea la limitările orare şi, eventual, pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafaţă, care să nu mai fie condiţionate de utilizarea certificatului electronic. Eventual, mărirea pragului de la 30% la 50% a activităţii în unităţi culturale sau în unităţi de alimentaţie publică”, a afirmat Rafila.

El a fost întrebat şi dacă printre măsurile de relaxare se va număra şi cea prin care elevii să nu mai poarte masca  la școală.

„Cât timp avem transmitere comunitară, cred că este o măsură grăbită, dacă vreţi, cred că putem să facem acest lucru nu numai cu elevii, ci şi cu alte categorii de persoane în momentul în care transmiterea comunitară dispare. Discutăm, încă, de circa 10.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic, asta înseamnă că există circulaţie, şi e bine să avem o conduită responsabilă”, a explicat Rafila.

Întrebat dacă organizarea evenimentelor private, cum ar fi nunţi sau botezuri, ar putea intra în prima etapă de relaxare, Rafila a evitat un răspuns, arătând că nu vrea să facă speculaţii, cu precizarea că „niciun membru al Guvernului nu doreşte să menţină cu forţa anumite restricţii”.

„Dacă ridici toate măsurile într-un singur pas, există un foarte mare risc de a de întoarce la restricţii. Or, ceea ce ne dorim este să nu ne mai întoarcem la restricţii şi să existe sustenabilitate şi predictibilitate pentru toţi agenţii economici şi pentru populaţie în general”, a insistat Rafila. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version