Col. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a declarat marți că etapa a doua de vaccinare debutează vineri, pentru persoanelor de peste 65 de ani, a bolnavilor cronici și a angajaților care deservesc activități esențiale.

„Pentru etapa a doua de vaccinare am identificat 750 de centre, care cuprind 1.766 puncte de vaccinare. Asta înseamnă 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a doua, lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat. Programările pot fi făcute online din 15 ianuarie, de la ora 15.00”, a precizat el, într-o conferință de presă.

„Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Vom avea un număr unic la nivel național 021.414.44.25. Programarea se poate face prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor care își pot face cont și pot înscrie până la 10 persoane”, a adăugat el.

În cazul bolnavilor cronici în vârstă de sub 65 de ani, programarea se face prin medicul de familie. Cine nu are medic de familie se poate înscrie prin call center, individual, pe pagina web, prin direcția de asistență socială sau prin aparținători.

Pentru persoanele care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator. Acesta intră pe platforma online dedicată vaccinării, își creează contul de persoană juridică și înscrie salariații. Apoi își alege data de vaccinare și centrul de vaccinare – care are mai multe cabinete, fiecare dintre ele cu 60 de locuri disponibile zilnic.

Dr. Gheorghiță a precizat că la cele 1.766 puncte de vaccinare, deservite de 2.000 de medici și 6.000 de asistente, se pot imuniza peste 100.000 persoane/zi..

Până marți s-au vaccinat peste 140.000 de persoane din sistemul medical și social. Alte 90.000 de persoane din etapa 1 sunt deja programate, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Agenția Europeană a medicamentului a autorizat variația de 6 doze, iar de mâine se actualizează stocurile și în loc de 5 doze per flacon vom vorbi de 6”, a mai spus col. dr. Gheorghiță.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version