De la 1 februarie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern care prevede ca studenţii să aibă posibilitatea de a circula gratuit cu trenul, indiferent de distanţa parcursă sau de forma de învăţământ la care sunt studenţi.

 

Iar după o lună de la intrarea în vigoare a Hotărârii respective, cifrele arată că statul român a decontat 16 milioane de lei pentru a acoperi suma pe care ar fi încasat-o în mod normal CFR Călători pe biletele acordate studenţilor.

La prima vedere cifra este una relativ mică, dar autorităţile atrag atenţia că vorbim despre o lună, februarie, care a avut doar 28 de zile şi despre care nu se poate spune că reprezintă vârf de sezon.

În lunile de vară este de aşteptat ca această cifră să explodeze existând posibilitatea ca ea să depăşească bariera a 100 de milioane de lei.

Studenţii au gratuitate la călătoriile cu trenul, la clasa a doua, dar şefii CFR Călători atrag ei atenţia că ei tot trebuie să-şi procure tichete şi le recomandă să şi le procure din timp pentru evitarea unor situaţii neplăcute.

De când s-a dat gratuitate pentru studenţi, ponderea acestora a depăşit 10% din numărul total de pasageri transportaţi de compania naţională.

În februarie 2017 s-au remis către studenţi peste 355.000 de bilete de tren şi peste 4.400 de abonamente lunare. În comparaţie, în februarie anul trecut s-au remis către studenţi doar 209.000 de bilete, la un preţ cu 50% mai mic decât cel întreg, şi undeva la puţin peste 1.000 de abonamente lunare.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version