Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a admis că ministerul pe care îl conduce a recunoscut diploma de licență obținută de Matteo Politi, dar consideră că asta ”nu înseamnă și intrarea în profesie” a italianului acuzat că a efectuat ilegal operații de chirurgie plastică în 5 clinici din România.

”Recunoaşterea diplomei nu înseamnă şi intrarea în profesie. Dacă Ministerul a greşit, cine a greşit, fără îndoială trebuie să plătească şi să primească sancţiunea corespunzătoare, dar dacă Ministerul a făcut doar recunoaşterea aici, pot să vă spun cu certitudine: ministerul nu poate să dea intrat în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma”, a declarat andronescu joi la Digi24.
 
Matteo Politi a fost reținut miercuri seară pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de polițiștii Secției 4 București, el fiind suspect de înșelăciune. 
Falsul chirurg Matteo Politi, reținut de polițiști după ce a încercat să iasă din țară

 
Cum a recunoscut MEN diploma italianului

Gianina Chirazi, directorul Consiliului Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor(CNRED) din cadrul Ministerului Educației,  a recunoscut actul de studii al falsului chirurg italian.

Ea a declarat, pentru HotNews.ro, că diploma prezentată de Matteo Politi „nu prezenta suspiciuni de fals”, iar atestatul obținut nu-i dădea dreptul să profeseze ca medic în România.

„CNRED-ul a înregistrat o solicitare pe numele cetăţeanului italian Politi Matteo, în martie 2018, pentru recunoaşterea unei diplome universitare, obţinută la Universitatea din Pristina(Kosovo), în data de 22 martie. Domnul Politi Matteo aducea la cunoştinţă suplimentar că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unui SRL. CNRED a emis atestatul de recunoaştere a studiilor în urma evaluării dosarului de recunoaştere conform metodologiilor noastre în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoasterea nivelului, respectiv licenţă, şi a domeniului sănătate fără a se menţiona specializarea – medicina, care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României”, a declarat Gianina Chirazi.

Italianul a depus o serie de acte, pe care CNRED le-a evaluat şi recunoscut.

„Conform metodologiilor şi a procedurilor noastre cetăţeanul care se adresează la noi trebuie să depună o serie de acte, respectiv copii după actul de studii care este apostilată. Noi nu lucrăm cu originale, originalul este actul de studii care aparţine cetăţeanului. Noi lucrăm cu copii care sunt apostilate. Apostila are drept scop autentificarea originii unui act oficial tocmai pentru a se preveni utilizarea unor acte false”, a precizat Gianina Chirazi.

CNRED a trimis adrese în Serbia și Kosovo abia după izbucnirea scandalului

Abia după izbucnirea scandalului însă, au fost trimise adrese în Serbia și Kosovo privind autentificarea documentelor. 

„Având în vedere informaţiile care au apărut în presă referitor la acest caz, noi am trimis deja o solicitare autorităţilor competente din Serbia, unde este acreditată universitatea, dar şi din Kosovo, pentru autentificarea documentelor”, a spus Chirazi. 

Însă ea susține că diploma depusă de italian nu prezenta suspiciuni „Din punctul nostru de vedere, diploma nu prezenta suspiciuni de fals. Diploma a fost depusă la dosar în vederea recunoaşterii, îndeplinind criteriile noastre. Actul de studii trebuie să fie un tipizat oficial al statului emitent. Noi avem acces la niște baze de date internaţionale, avem nişte baze de date unde verificăm template-urile, plus această apostilă pe care noi o solicităm în mod expres”.

Totodată, echivalarea obţinută de italian nu-i dădea dreptul să profeseze ca medic: „El nouă ne-a solicitat că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unei firme şi în atestatul eliberat de noi scrie foarte clar că nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic. Deci tu poți să ai studii de medicină şi să vii în România să te angajezi ca vânzător. Eu îţi dau apostat, dar nu te poţi angaja ca medic. Ca să profeseze ca medic el ar fi trebuit să se adrese Ministerului Sănătătăţii. Personal, eu nu cred că el s-a dus cu atestatul pentru că atestatul nu avea nicio valoarea la Ministerul Sănătăţii”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version