Ordonanța de Guvern prin care CNATDCU a primit atribuția de a decide asupra plagiatelor a fost modificată Ecaterina Andronescu în Senat iar președintele Klaus Iohannis a trimis legea la reexaminare, însă fără succes.

costoiu, andronescu

Senatorii au respins astăzi, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” și 6 abţineri cererea de reexaminare, astfel că universităţile, și nu CNATDCU, vor decide asupra plagiatelor și retragerii titlului de doctor.

Argumentul șefei Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu: “Principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creşte responsabilitatea universităţii şi a şcolii doctorale şi trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituţie deaspura universităţii care să acorde diplome”.

Mâna ei a dreaptă, Mihnea Costoiu, a precizat că proiectul a fost dezbătut în Consiliul Naţional al Rectorilor: ”CNADTCU rămâne un obiect de cenzură, i se întăreşte rolul”.

Andronescu a explicat ce înseamnă aceasta: ”CNATDCU rămâne instanţa de recurs pentru toatre tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru. Deci Consiliul Naţional de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj în care oricine ar fi putut ajunge”.

Dintre liberali numai 12 au votat împotriva mutilării OUG prin care a fost dovedite plagiatele lui Victor Ponta și Gabriel Oprea.

AICI se poate vedea cum a votat fiecare senator.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version