Angiografe de ultimă generaţie pentru patologia cardiovasculară şi tumorală vor ajunge în 17 spitale din Constanţa, Buzău, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Braşov, Cluj, Timişoara, Arad şi Craiova.

angiograf

Achiziţia are loc în cadrul unui proiect european de 25 de milioane de euro, a anunţat pr. dr. Radu Deac, vicepresedintele Academiei de Stiinţe Medicale şi managerul proiectului de cercetare.

În acest fel, se va utiliza tehnologia de vârf aplicată în cercetarea şi practica medicală şi performanţa se va apropia de populaţie.

“Altfel spus, un pacient din Satu Mare care nu putea beneficia de explorarea angiografică, adică utilizarea razelor X şi a substaţei de contrast pentru a vizualiza sistemul vascular, va putea face această investigaţie la Satu Mare (…). Vor fi 100 de pacienţi per spital, adică 1.700 pe tot proiectul”, a precizat profesorul Deac.

O parte dintre angiografe au ajuns deja la unităţile medicale din marile centre universitare.

Preşedintele Academiei de Stiinţe Medicale, profesorul doctor Irinel Popescu a spus că este un proiect de cercetare ambiţios.

“Stilul de cercetare implică dotarea cu angiografe, aparate de înaltă performanţă, cu care unele spitale sunt obişnuite, altele nu. Un număr de 17 spitale vor primi aceste aparate, grupate pe teme de cercetare diferite, patologia cardiacă, tumorală şi copii. Temele care ţin de patologia coronariană, care va fi şi baza pentru angiografie, sunt şi cele care au o contribuţie substanţială la cercetare. Aşadar vorbim despre un proiect pe fonduri europene care acoperă mai multe teme de cercetare toate efectuate prin metode angiografice”, a explicat el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version