Un studiu dat publicității luni de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproape 800 de milioane din cei peste 7 miliarde de locuitori ai Planetei suferă de obezitate.

Cifrele sunt cu adevărat îngrijorătoare, astfel că cei de la OMS au căutat să tragă un semnal de alarmă în acest sens. Peste 115 milioane de copii din întreaga lume suferă de această problemă, în timp ce în rândul adulților avem peste 640 de milioane de obezi.

Cifrele sunt și mai îngrijorătoare dacă ne gândim că în aproape toate statele Planetei se înregistrează mai mulți obezi ca în 1980. Mai mult, în 73 de țări, numărul obezilor s-a dublat în ultimele trei decenii.

România stă încă relativ bine la acest capitol, doar aproximativ o persoană din 10 fiind considerată obeză. În schimb, în Marea Britanie, Spania și Germania se stă foarte prost la acest capitol, aproximativ patru persoane din 10 fiind obeze.

Recordul este atins de țările din Oceanul Pacific, între 63% și 85% dintre locuitorii din Samoa Americană, Samoa de Est, Nauru și Insulele Cook sunt considerați obezi.

Culmea este că în aceste țări situația s-a înrăutățit după Al Doilea Război Mondial, respectiv după ce statele au fost colonizate de SUA, Anglia, Australia, Franța și Noua Zeelandă. Mâncarea tradițională, bazată pe pește, legume, fructe și carne, a fost înlocuită cu orez, zahăr, făină, băuturi carbogazoase, bere, carne la conservă și fructe și legume conservate.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version