Asociația „Dăruiește Viață”, care construiește din donații publice un spital pentru copiii bolnavi de cancer, va reconstrui de la zero Spitalul de copii „Marie Curie” din București, care va fi dotat la standarde europene.

Anunțul a fost făcutjoi, într-o conferință de presă, de fondatoarele asociației, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” este o donație a statului polonez pentru copiii din România, construit de firma poloneză BUDIMEX și funcționează din anul 1984.

Carmen Uscatu a anunţat că pe 9 noiembrie va sosi o echipă de specialişti din Franţa şi urmează să se decidă masterplanul pentru acest spital în care vor fi trataţi copiii, care au nevoie de condiţii decente.

„Până acum presa ne-a întrebat mereu cu ce ne-au ajutat autorităţile şi pentru că nu ne-au ajutat cu nimic am răspuns de fiecare dată «am vrea să nu ne încurce autorităţile în ceea ce facem». Mesajul nostru este următorul: dacă autorităţile îşi propun totuşi, vreodată, să sprijine acest proiect, am vrea să o facă în mod legal, am vrea, de asemenea, să se consulte cu noi, pentru că noi suntem cei care facem acest masterplan al spitalului Marie Curie, prin care să-l transformăm în cel mai modern spital de copii din România şi care va fi la standarde europene”, a precizat Carmen Uscatu.

„Vrem să facem din Marie Curie un spital la standarde europene, pentru că nu poţi face medicină de secol XXI pe o infrastructură de secolul trecut. Acest masterplan la care lucrăm împreună cu medicii, împreună cu arhitecta noastră şi împreună cu specialiştii din străinătate constă în refacerea de la zero a spitalului Marie Curie”, a adăugat Carmen Uscatu.

La rândul său, Oana Gheorghiu, a explicat că se doreşte construcţia unei clădiri care să fie interconectată cu actualul spital Marie Curie, pentru a nu fi oprită activitatea actualelor secţii care se ocupă de copiii bolnavi de cancer.

Ne propusesem să renovăm spitalul Marie Curie, clădirea existentă, dar în noiembrie 2018 a apărut o hotărâre de Consiliu General, prin care Primăria se angaja să aloce 13 milioane de euro pentru a consolida spitalul Marie Curie. (…) Astăzi suntem la un an distanţă şi nici măcar un fir de praf nu s-a mişcat în actuala clădire a spitalului. Stând cu medicii la masă, ne-am dat seama că ei nu-şi pot opri activitatea, chiar dacă noi am strânge bani să consolidăm, că nu îşi pot înjumătăţi secţiile, pentru că asta ar însemna o renovare aşa cum trebuie (…), aşa încât cea mai bună soluţie care a reieşit din discuţia asta (…) a fost aceea de a construi o clădire pe care s-o interconectăm cu clădirea care este deja ridicată şi la care acum se realizează instalaţiile, compartimentele şi faţada”, a declarat Oana Gheorghiu.

Ea a acuzat Primăria Capitalei – și, implicit, pe primarul general Gabriela Firea, că a ales „să arunce cu noroi” într-o iniţiativă a cetăţenilor, în loc să aloce fondurile promise pentru refacerea spitalului.

PRO TV a rupt colaborarea cu Dana Budeanu, de la care Firea a distribuit postarea scandaloasă despre inițiativa ”Dăruieşte Viaţă”

„Aşa că da, noi facem un spital, de fapt refacem un spital – Marie Curie, care şi el e un spital donat de statul polonez – iată, statul român nu a făcut mare lucru din spitalul acesta. Să nu uităm, Primăria Capitalei promisese aceşti bani. N-a vorbit doamna primar absolut deloc despre acest lucru – a decis că trebuie să arunce cu noroi într-o iniţiativă a oamenilor simpli şi normali care au înţeles că aşa nu e mai poate în ţara asta”, a mai spus Oana Gheorghiu.

Minciuna lui Firea despre terenul pe care se construiește spitalul

Despre terenul pe care Asociația „Dăruiește Viață” construiește spitalul penru copiii bolnavi de cancer, Oana Gheorghiu a arătat că “da, în extrasul de Carte funciară din acest an, într-adevăr apare Consiliul General al Municipiului București, pentru că în sfârșit s-a făcut ordine în documentele administrative. Până atunci era un haos.”

“Am să vă spun povestea terenului de la Marie Curie. Terenul pe care se află Spitalul Marie Curie, un teren de aproximativ 20.000 de metri pătrați, este în administrarea acestui spital de când există această construcție. În momentul în care ne-am apucat de acest spital a trebuit să obținem autorizația de construire, a fost nevoie de 22 de avize de la toate instituțiile posibile. Dar cea mai mare provocare a reprezentat-o faptul că pe extrasul din cartea funciară scrie la proprietar statul român, nicidecum Consiliul General al Municipiului București, așa cum susține doamna Gabriela Firea. Bătălia noastră 4-5 săptămâni a fost să găsim statul român, pentru că nimeni nu știa cine este”, a explicat Oana Gheorghiu.

“Și am aflat că trebuie să obținem un document de la Ministerul de Finanțe, o aprobare de la Primăria Sectorului 4, și am ajuns și la Consiliul General al Municipiului București, care ne-a dat un acord să demolăm niște clădiri vechi aflate pe acel teren. Acesta este adevărul. Da, în extrasul de Carte funciară din acest an, într-adevăr apare Consiliul General al Municipiului București, pentru că în sfârșit s-a făcut ordine în documentele administrative. Până atunci era un haos. Acesta este statul român, un haos. Statul acesta român și-a permis să se lupte cu 260 de mii de români și cu două femei”, a adăugat ea.

Primarul Garbriela Firea declarase, în urmă cu două zile, că “terenul pe care este construit spitalul e al Primăriei, valorează un milion de euro. Eu am dat semnătură pentru eliberarea lui.”
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version