Ministrul PNL de Interne, Lucian Bode, a fost acuzat, luni, de fonstul ministru USR al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, că a plagiat „ruşinos, copilăresc” în teza sa de doctorat.

Iată acuzațiile lui Ghinea, pe Facebook:

„Adevărul e că sunt și proști

Da, probabil nimeni nu se gândea că Bode poate copia din texte de pe Wikipedia. Asta în 2018, DUPĂ toate scandalurile de plagiat cu Ponta et co. Ei bine, a făcut-o. Acum, evident că așteptăm decizia Comisiei de Etică de la UBB – aș vrea să văd cum explică comisia de etică studenților că nu e plagiat un text tradus cuvânt cu cuvânt fără nici o trimitere sau citare, chiar aș vrea să o văd. Am publicat azi și teza (pe care o au și ei la facultate) și textul sursă.
 
Dar, da, nici mie nu îmi venea să cred. Și totuși…
 
Pe fond, băieții ăștia chiar sunt atât de proști cât par. (…)

Doctor Wiki

Teza de doctorat a lui Bode, care pompos își propune să ofere soluții pentru crizele energetice, este un penibil referat de clasa a VIII-a. Cel mult. Orice elev s-ar simți penibil să vină la școală cu o asemenea lucrare: copiată de pe Wikipedia. Chiar și concluziile sunt copiate de pe Wikipedia.
 
Repet: soluțiile oferite de doctorul Lucian Bode, în lucrarea coordonată de rectorul de la Academia SRI, privind securitatea energetică, sunt copiate de pe rețeaua Wikipedia.
 
USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Poate fi citită pentru cercetare și verificare. Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest „deziderat” al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR, prin efortul voluntarilor: oricine îi poate citi teza de doctorat.
 
Găsiți în analiza rapidă a tezei de doctorat a lui Bode (o găsiți aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode) exemple de pasaje întregi de plagiat”.
 
Ghinea a anunțat că USR a depus, luni, o cerere de informaţii publice la UBB, prin care cere să se facă public întreg dosarul acestui doctorat.
 
„Noi credem că este o ruşine pe obrazul Guvernului, dar şi al mediului academic – vorbim de Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, care a acordat un doctorat pe această bază. (…) Domnul Bode spune că a stat 7 ani la şcoala doctorală. (…) Vrem să vedem toate aceste materiale scrise de domnul Bode, de profesorul coordonator, Adrian Ivan, rectorul de la SRI. (…) Credem că este important şi pentru această universitate să scape de ideea că se acordă plagiate pur şi simple prin traducere “mot-a-mot” a unor texte disponibile în Wikipedia. Altfel, oricine poate deveni doctor în România dacă traduce nişte chestiuni de pe internet”, a transmis deputatul USR.

Replica a venit de la tribuna Camerei Deputaților, for unde fost dezbătută moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva lui Bode. „Teza nu e contestată de nicio voce academică”, s-a apărat el.

„Aţi căzut în ridicol cu acuzaţiile de plagiat şi secretizarea tezei mele de doctorat, acea teză care era atât de secretă încât v-aţi pus oamenii de partid să meargă să o transcrie de mână la Biblioteca Naţională. Acea teză pe care nu o contestă nicio voce academică, acea teză, transcrisă acum de membrii USR, care sunt şi deputaţi, plătiţi din bani publici. De asta credeţi că v-au votat românii şi vă plătesc cetăţenii României, să vă faceţi exerciţii de imagine pe subiecte pe care v-a căşunat în mod maniacal şi cu care persistaţi şi atunci când râde o ţară întreagă de dumneavoastră?

Apropo, am văzut cum rupeţi pixurile la Biblioteca Naţională într-un demers plin de ridicol. Ştiu că sunteţi scriitori, dar nu ştiam că sunteţi talentaţi şi la desen. Am o veste proastă: teza mea a parcurs absolut toate etapele şi a trecut prin mai multe filtre de verificare, fiind analizată atât de către Universitatea Babeş-Bolyai. Iar raportul de similitudine din 23 august 2018 arată foarte clar: lucrarea nu conţine preluări neautorizate, cât şi de către CNADTCU. La solicitarea UBB din 10 octombrie 2018, CNADTCU propune să se valideze teza de doctorat în data de 11 iulie 2019. Habar nu aveţi de proceduri şi cadru legal când împroşcaţi cu noroi. Toate verificările şi analizele specialiştilor, anterior acordării titlului de doctor, au fost trecute cu succes. Teza este în regulă şi este un document original”, a declarat Lucian Bode.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version