Numărul cabinetelor stomatologice private a crescut cu 18% în ultimul an, de la 12.502 la 14.732, în paralel cu închiderea cabinetelor de stat, numai 30 supraviețuind din totalul de peste 1.500.

foto-cabinet-stomatologic

Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai multe cabinete stomatologice private au fost deschise în București – cele mai multe, cu 27%, de la 2.278 la 2.894 – și în județele Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, Dolj – cu peste 100 de unități.

Există însă și excepții. În județele Olt și Arad, nu s-a deschis niciun cabinet privat, numărul unităților fiind același în 2014 și 2015, 65, respectiv 381 (vezi harta).

harta cabinete stomatologice private

În cazul cabinetelor publice, cele mai multe sunt concentrate în regiunea nord-vest, 6.

În județele Bihor, Covasna, Sibiu, Bacău, Suceava, Brăila, Buzău, Vrancea, Călărași, Vâlcea și Caraș-Severin nu mai există niciun cabinet de stat.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), creșterea numărului de cabinete private se datorează atât desființării unor cabinete medicale de stat, a privatizării unor cabinete, a înființării de noi cabinete private, precum și a aplicării unor ordine ale Ministerului Sănătății privind restructurarea sistemului sanitar.

În același timp, Ministerul Sănătății și-a revizuit modul de înregistrare a statisticilor proprii privind cabinetele medicale prin aplicarea unei metode mult mai riguroase de înregistrare a cabinetelor, în funcție de forma de proprietate a cabinetului din punct de vedere a capitalului social.

Creșterea numărului de cabinete stomatologice private este benefică și demonstrează faptul că tot mai mulți români conștientizează importanța sănătății orale, atunci când apelează cu încredere la sistemul medical privat. Mă bucur să văd că și alți colegi investesc pentru a le putea oferi pacienților un act medical de cea mai bună calitate. Viitorul în medicina dentară este sistemul privat, consideră dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog.

Totul se întâmplă în situația în care mai bine de jumătate dintre români au cel puțin un dinte lipsă, 33% dintre români și-au pierdut deja 3 dinți până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi fie pe o arcadă, fie integral, dinții din zonele respective fiind irecuperabili sau absenți, arată un studiu realizat de un lanț de clinici private din București, pe un eșantion de 1.600 de pacienți din capitală, județul Ilfov și împrejurimi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version