Printr-o scrisoare deschisă, Conf. Univ. Dr. Laurenţiu Beluşică îi sesizează  ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, “încălcarea liberului acces la informații de interes public în cazul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, de către actualul Rector Acad. Ioanel Sinescu” şi, totodată, îi solicită câteva precizări.

adrian-curaj

Redăm integral documentul:

“Subsemnatul, BELUȘICĂ LAURENȚIU, în calitate de Conferențiar Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Catedra de Chirurgie, candidat la funcția de RECTOR, având în vedere reglementările legale în vigoare, vă aduc în atenție si totodată vă solicit să faceți următoarele precizări:

  1. Care este poziția oficială a Ministerului Educației față de situația în care Contracandidatul meu, Dl. Acad. Ioanel Sinescu – rector încă în funcție, face precizări electorale și postează mesaje electorale în favoarea sa, pe site-ul oficial al Instituției pe care incă o conduce: umfcaroldavila.ro

http://www.umfcaroldavila.ro/index.php/83-informatii/1668-lamuriri-regulament-alegeri

http://www.umfcaroldavila.ro/index.php/83-informatii/1645-scrisoare-deschisa-catre-comunitatea-universitara 

2. Care este poziția oficială a Ministerului Educației față de situația în care contracandidatul meu, Dl. Acad. Ioanel Sinescu – rector incă în funcție – a trimis în numele Universității, către o agenție de presă, o scrisoare deschisă cu implicații electorale în defavoarea contracandidatului și colegului său, folosind privilegiile conferite de funcția sa de conducere. 

3. Care este poziția oficială a Ministerului Educației față de situația în care doi dintre Prorectori trimit e-mail-uri de pe e-mail-ul universității (info@umf.ro) și postează pe site-ul Universității, diverse informații în sprijinul actualului Rector și contracandidatul meu Ioanel Sinescu, făcând trimitere directă la persoana mea, invocând numele meu de 5 ori, în afirmații de genul “Domnul conf. Beluşică solicită în permanenţă acces la informaţii de interes public pentru perioada 2012 – 2015…” fapt ce, se pare, îi deranjează foarte tare pe cei doi prorectori și pe d-na Prof. Minca Dana, “Semnatarii prezentei scrisori de răspuns consideră că acţiunile şi declaraţiile domnului conferenţiar Beluşică au depăşit cadrul normalităţii pentru un cadru universitar”, cu alte cuvinte dacă cer să se respecte legea și să se posteze pe site informațiile de interes public “depășesc” cadrul “normalității”.

4. Care este poziția oficială a Ministerului Educației față de situația în care conducerea U.M.F. “Carol Davila” este în campanie electorală pentru a-l susține și a-i asigura câștigul în alegeri, actualului Rector și contracandidatului meu, Acad. Ioanel Sinescu folosindu-se de site-ul universității, de angajații acesteia (Direcția RUNOS, Serviciul Informatică prin care se trimit e-mail-urile) și de e-mail-ul universității, în scop electoral.

5. Care este poziția oficială a Ministerului Educației față de situația în care la Scrisoarea Deschisă adresată Ministrului Educației Naționale cu privire la postarea rezultatelor de la Turul I al alegerilor pentru Senat, M.F. “Carol Davila” a emis 3 răspunsuri semnate diferit fie postate pe site, fie transmise prin e-mail, astfel:

a) Răspunsul Biroului Electoral al universității – singurul care era în măsură să răspundă – a postat o precizare pe data de 19.01.2016 în care în primul paragraf contestă, prin modalitatea de exprimare aleasă, dreptul meu garantat de lege de a solicita lămuriri, clarificări, intr-un cuvânt de a face o petiție și mă acuză direct că lansez dezinformări în spațiul public, incercând astfel să mă intimideze și să mă reducă la tăcere. După această introducere, anunță că nu a fost cvorum și atât.

http://www.umfcaroldavila.ro/index.php/83-informatii/1672-comunicat-beu?layout=blog

Atât timp cât s-a votat, este normal să fie afișată lista cu voturile obținute de fiecare candidat !          

b) Răspunsul transmis prin e-mail (info@umf.ro) cadrelor didactice ale Universității semnat de doi dintre Prorectorii Universității și de către Prof. dr. Minca Dana, toți nefăcând parte din Biroul Electoral, și, prin urmare, neavând atribuții în sensul de a răspunde unei solicitări pe care eu am adresat-o Biroului Electoral al Universității și Ministerului Educației Naționale.

Aceștia susțin că: “rezultatele turului I pentru alegerea membrilor Senatului au fost consemnate într-un proces verbal care se găseşte pe site-ul UMF la adresa:

http://ucd.ro/index.php/alegeri/1656-rezultate-tur-i-senat;

Firește că acest proces verbal nu este postat aici semnat și ștampilat.

Mai mult, continuând campania de dezinformare a cadrelor didactice și fără ca eu să le fi cerut vreodată celor 3 semnatari vreun document de interes public, intr-o postare ulterioară acestui e-mail, doamna prof. Minca transmite un mesaj universitarilor să acceseze toate documentele de interes public la adresa:

http://www.umf.ro/index.php/organizare/asigurarea-calitatii/rapoarte-calitate

Numai că, accesând acest link, trimis spre dezinformare, găsim numai documente anterioare anului 2012, cel mai “nou” document fiind pe anul 2012 – primul an de mandat al Acad. I. Sinescu. Restul, cele aferente mandatului Domnului Sinescu, lipsesc.

Componenta Biroului Electoral este stabilită prin Hotărârea Senatului nr. 8 din data de 29.09.2015.

Menționez că am formulat și depus prin registratura Universității, încă din decembrie 2015, o solicitare de a fi postate pe site-ul universității toate informațiile cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii publici.

c) pe site-ul personal al Domnului Ioanel Sinescu: http://www.ioanel-sinescu.com/?gclid=CjwKEAiA8qG1BRDz0tmK0pufw3QSJACfn6olSkDKquYtcQ4K1OPyoiUlBQzs32UuCSNdepYLG-_fDxoCi0fw_wcB

Prin urmare, solicit prin orice mijloc de comunicare, să avem acces la modul în care s-au cheltuit banii publici sub conducerea Rectorului Acad. Ioanel Sinescu, SINGURUL ordonator de credite la U.M.F. “Carol Davila”, din București. 

6. Care este poziția oficială a Ministerului Educației și măsurile luate față de situația în care Dl. Acad. Ioanel Sinescu – rector incă în funcție – nu a postat pe site, anual așa cum prevede legea, următoarele documente de interes public:

a) Bugetul de venituri și cheltuieli 2012, 2013, 2014 și 2015;

b) Execuția Bugetară la finalul fiecărui an fiscal respectiv 2012, 2013, 2014 și 2015;

c) Lista de achiziții 2013, 2014 și 2015;

d) Lista de investiții cu finanțare din fonduri speciale pe anul 2013, 2014 și 2015;

e) Lista de investiții cu finanțare din venituri proprii pe anul 2013, 2014 și 2015,

f) Statele de funcțiuni pentru personalul didactic pe Universitate pentru fiecare an universitar 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016;

g) Statele de funcțiuni pentru personalul tehnic-administrativ pentru anii 2012, 2013, 2014 și 2015.

h) Salarizarea personalului didactic pe tranșe de invățământ, în vigoare;

i) Menționez că pe site-ul www.umfcaroldavila.ro, documentul “Raportul Rectorului” pentru toți anii de mandat ai rectorului în funcțiune Ioanel Sinescu, a fost publicat pe site, doar în ianuarie 2016 (pentru toți anii anteriori), la solicitarea mea adresată inclusiv Ministerului Educației Naționale, această obligație legală fiind de fapt o obligație anuală ce nu a fost indeplinită timp de 4 ani consecutiv.

Fac precizarea că Domnul Rector Acad. I. Sinescu a răspuns prin Adresa nr. 1260 din 21/01/2016 către Ministerul Educației că: “având în vedere amploarea volumului de lucru pentru adunarea materialelor și formularea răspunsurilor la aceste solicitări” ale subsemnatului adresate Rectorului prin registratură, imi va răspunde în 30 de zile (adică după alegerile pentru funcția de Rector !).

Să ințelegem că acum se intocmesc toate aceste rapoarte / liste / documente solicitate de subsemnatul, sau de ce nu se pot face publice imediat, dacă ele există, mai ales că ele trebuiau deja postate pe site, anual.

Nu trebuia să fie nevoie ca un universitar să îi ceară Rectorului să respecte legea.

7. Care este poziția oficială a Ministerului Educației și măsurile luate față de situația în care Dl. Acad. Ioanel Sinescu – rector incă în funcție – a postat pe site-ul instituției, în secțiunea RAPORTUL ARACIS 2015, toate informațiile prezentate evaluatorilor ARACIS criptate, adică parolate.

Vă solicit respectuos să luați cât mai curând posibil toate măsurile legale care se impun pentru accesul neingradit, neparolat și necenzurat la respectivele informații de interes public, pe site-ul universității.

8. Care este poziția oficială a Ministerului Educației și măsurile luate față de situația în care în Regulamentul votat de Senatul Universității activitatea și atribuțiile observatorilor sunt limitate la a asista la numărătoarea voturilor și nu la “asigurarea corectitudinii procesului de votare”. Menționez că în răspunsul primit pe e-mail în data de 22.01.2016, de la Ministerul Educației ca răspuns la solicitarea mea de a trimite observatori și de a lua măsurile antifraudă care se impun, se precizează: “Pentru asigurarea corectitudinii procesului de votare, art. 20, alin. (2), litera i) din Metodologia-cadru permite desemnarea de observatori ai candidaţilor pe lângă Biroul Electoral al universităţii (BEU) şi fiecare secţie de votare. Această modalitate de prevenire a fraudelor a dat cele mai bune rezultate până în prezent”.

Menționez că prin răspunsul primit de la Biroul Electoral al Universității mi se aduce la cunoștință că activitatea observatorului meu acreditat este limitată la acțiunea de “a asista” la număratoarea voturilor.

In susținerea tuturor celor afirmate mai sus vă atașez inscrisuri doveditoare.

Avem nevoie de sprijinul si implicarea dumneavoastră pentru a se respecta Legile acestei țări și pentru a asigura un management transparent și corect al acestei Universități, alegeri corecte și transparente, în acord cu prevederile legale.

Spre știință și monitorizarea situației în care se afla Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”  transmit prezenta scrisoare deschisă și către Primul Ministru al Romaniei, domnul Dacian Cioloș.

DATA: 27.01.2016

Cu deosebită stimă,

Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version