Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) îi cere ministrului Educației, Monica Anisie, să retragă proiectul de Ordin privind structura anului şcolar 2020-2021, care a fost lansat în dezbatere publică.

sursă foto Jean Mihai Pâlșu

Anul școlar viitor va fi mai scurt, cursurile urmând să înceapă în 14 septembrie iar vacanţa de iarnă “nu va mai fi asimilată” cu vacanţa intersemestrială, producând un “dezechilibru din punct de vedere educaţional”.

CNE consideră că o astfel de măsură ar produce “haos” în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioadă dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară.

“Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an şcolar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educaţiei – nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată”, afirmă reprezentanţii CNE, într-un comunicat remis presei.

CNE cere măsuri pentru creşterea calităţii actului instructiv-educativ, iar anul şcolar să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie la 1 iunie.

“În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu”, explică reprezentanţii elevilor.

CNE consideră că această măsură ar fi benefică şi pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, care, din cauza săptămânilor de practică, termină şcoala în luna iulie, când, din cauza temperaturilor ridicate şi a condiţiilor “improprii” de desfăşurare a actului educaţional, elevii “nu mai pot asimila” informaţia livrată la un randament satisfăcător.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version