Ministrul Adrian Curaj a anunțat miercuri, după ședința Guvernului, că Ordonanța de urgență privind doctoratele și plagiatele a fost aprobată cu o modificare: “Doar ministrul Educației va retrage titlul de doctor, am amânat acordarea universităților acestei atribuții”, a precizat el.

curaj guvern 3

Astfel, rolul cheie al universităților de a decide asupra plagiatelor a fost eliminat, lăsând CNATDCU să ia o hotărâre în acest sens, “obligatorie pentru ministru”

Întrebat când se va decide asupra plagiatului lui Victor Ponta, Adrina Curaj a spus că “în 60 de zile, maximum maximorum”.

Iată pașii de urmat în cazul unei sesizări de plagiat, potrivit ministrului Curaj: “Se primește solicitarea la CNATDCU, care are 45 de zile să analizeze inclusiv cu experți externi  – durează așa mult pentru că este dificil să luăm legătura cu ei – și între timp solicită instituției de învățământ superior care a dat doctoratul să-și exprime în scris opinia că din punctul ei de vedere titlul de doctor poate fi retras. CNATDCU are decizia, care este obligatorie ministrului, deci chiar dacă aș vrea să fac ceva… nu se poate”.

O nouă tergiersare

Jurnalista Emilia Șercan se îndoiește că “șefii Academiei de Informații, unde am constat că 15% din doctorate sunt plagiate, vor cere vreodată analizarea vreunei teze”.

“Ce face ministrul Curaj nu este decât o altă tergiversare. Vom ajunge în situația că vom avea legislație dar nu vom avea niciodată un plagiat. Ministrul curaj nu încearcă sub nicio formă să rezolve problema plagiatelor”, a declarat Emilia Șercan, într-o intervenție telefonică la B1TV.

Curaj, membru pe viață al Academiei de Științe ale Securității Naționale

Adrian Curaj a fost întrebat ce sumă primește ca membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, această calitate fiindu-i decernată pe viață, la fel ca tuturor celorlalți 100 de membri.

“Indemnizația este 2.700 de lei pe lună, aceeași pentru toți membrii. Am donat-o în prima lună când am ajuns ministru și am întrebat ANI dacă este vreo incompatibilitate. Am primit răspuns de la ANI că e ok”, a spus ministrul curaj.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version