Magistrații de la Curtea Constituțională a României au declarat luni neconstituțională legea prin care Parlamentul aproba înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale

S-a spus la momentul respectiv că legea este dată cu dedicație de oamenii lui Liviu Dragnea pentru etnicii maghiari, în schimbul susținerii de care se bucură acesta din partea UDMR.

Însă parlamentari de la Partidul Național Liberal și Partidul Mișcarea Populară au contestat legea respectivă la Curtea Constituțională, iar luni magistrații le-au dat câștig de cauză.

Parlamentarii care au contestat legea respectivă consideră că s-au încălcat mai multe principii precum cel al separației și echilibrului puterilor în stat, principiul constituțional al autonomiei locale și descentralizării și principiul constituțional al neretroactivității legii civile.

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a precizat, după anunțul făcut luni, că “s-a luat această decizie pentru că Parlamentul nu poate da legi cu caracter individual. Nu doar că nu poate înființa școli, nu poate da legi cu caracter individual. Iar aici vorbim despre o astfel de lege. Pentru că ar fi produs efecte pentru o singură persoană juridică. Nu s-au reglementat raporturile dintre părinți, elevi, studenți, etc. Pur și simplu s-a decis înființarea unei școli, deci avem o singură persoană juridică în discuție, iar Parlamentul nu poate da astfel de legi”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version