Tot mai multe incidente uluitoare scot la iveală situaţia dezastruos prezentă în mai toate spitalele de stat din România.

spital arsi, sectia ATI sectia ATI in prezent_1

Inclusiv Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a recunoscut că, dacă ar trebui aplicată legea la sânge, cam 80% dintre spitalele de la noi ar trebui închise.

Luni după-amiaza, reprezentanţii Curţii de Conturi au făcut lumină în această poveste. Pe lângă faptul că sistemul nu este subvenţionat cum ar trebui, o mare problemă o reprezintă şefii spitalelor care pur şi simplu îşi bat joc de bani.

Astfel, raportul Curţii de Conturi arată că numai anul trecut, şefii de spitale au irosit circa 61,7 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă, 55 de milioane de lei, a fost irosită pe aparatură medicală care nu a fost pusă în funcţiune sau nu a fost utilizată în scopul iniţial.

“Este de notorietate faptul că investiţiile la Ministerul Sănătăţii – a spus-o şi ministrul Vlad Voiculescu în mai multe rânduri – se fac fără o fundamentare extraordinar de clară a nevoii acelei investiţii, se fac fără o ierarhizare sau o prioritizare apropo de nevoile care sunt în zona respectivă, spitalele respective şi se fac de asemenea fără monitorizarea efectelor acestor investiţii. Există un soi de tradiţie în care o investiţie înseamnă o listă de echipament. Dar un echipament, o aparatură medicală nu se cumpară doar ea. Trebuie amplasată undeva, trebuie să aibă personal care să o deservească, trebuie să fie pusă în funcţiune, integrată în circuitele spitalului. Dar în acest moment lucrul acesta nu se întâmplă. Şi exact asta trebuie schimbat. De aceea ministrul Voiculescu a anunţat că-şi asumă crearea unui mecanism de fundamentare a oricărei investiţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, după prezentarea raportului Curţii de Conturi.

Iar concluzia pusă de specialişti este cât se poate de clară: “spitalele nu au făcut aproape nimic bun cu banii încasaţi de la Ministerul Sănătăţii în 2015, pentru investiţii în infrastructură”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version