Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, la Parlament, după şedinţa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor în care se dezbate proiectul legii învăţământului preuniversitar, că „se poate merge şi pe soluţia exmatriculării elevilor”, dar cu măsuri de reabilitare pentru fiecare caz în parte, plus consiliere psihologică.

„Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave, se poate merge şi pe soluţia exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevedea, în procedura de combatere a violenţei în şcoală, consiliere psihologică şi, în general, măsuri pentru reabilitarea fiecăruia elev”, a explicat Deca.

Ea a precizat că „înainte de exmatriculare există posibilitatea suspendării temporare pentru număr de zile, pentru un număr de săptămâni”. „Dacă se ajunge la cazul extrem al exmatriculării, reînmatricularea se face în anul şcolar următor”, a arătat Deca, exprimându-și convingerea că „vor fi foarte puţine cazuri care vor ajunge până la această ultimă măsură”. 

Ministrul a mai explicat că există o procedură de combatere a violenţei în şcoală, care prevede sancţiuni pentru diferite categorii de abateri, însă „cheia va fi prevenţia, nu sancţionarea. Însă, ca în orice sistem, ca în orice stat de drept, faptul că avem sancţiuni prevăzute pentru încălcări grave va acţiona şi în sensul prevenţiei ca aceste acte să se întâmple în şcoală sau în spaţii extraşcolare”, a completat ministrul.

Comisia pentru învăţământ a amânat la dezbateri decizia în cazul mai multor articole din proiect referitoare la examenul de Bacalaureat și la admiterea la liceu.

„Urmează să clarificăm tehnic nişte chestiuni şi, în funcţie de discuţiile care vor avea loc astăzi şi, probabil, mâine, vom reveni pe aceste capitole. Am vrut să găsim cea mai bună soluţie în aşa fel încât să putem şi corela articolele. După cum vedeţi, este un text destul de lung şi atunci când operăm o modificare undeva trebuie să ne asigurăm că în tot cuprinsul legii lucrurile sunt armonizate”, a precizat Ligia Deca.

În privinţa amânării şi în cazul solicitărilor cultelor religioase, ministrul Educaţiei a spus că au fost găsite soluţii pentru o parte dintre ele şi se caută soluţii şi pentru celelalte.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, un amendament al PNL, PSD şi Ministerului Educaţiei potrivit căruia „violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal”.

În 20 aprilie, comisia a adoptat un amendament propus de grupul PSD care se referă la definiţia „diversităţii”, potrivit căruia aceasta reprezintă „respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, religioase, a sensibilităţii şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective”.

Amendamentul a înlocuit, din forma Guvernului, termenul „identitare” cu „religioase”. Forma iniţială a acestei definiţii era: „diversitatea – respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilităţii şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version