Ministrul Educației, Mircea Dumitru, l-a revocat din funcție peCentrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), Cristian Mirescu, pentru mai multe nereguli, inclusiv la licitația manualelor de clasa a IV-a.

ziuadeconstanta.ro
ziuadeconstantaro

Mirescu a fost detaşat pentru o perioadă de 2 ani la o altă instituție, în urma raportului Corpului de Control al premierului Dacian Cioloș. Raportul a arătat că Mirescu a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a.

Neregulile au fost semnalate în primăvarăla vremea respectivă şi de către reprezentanţii mai multor edituri care au participat la licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Documentul, obţinut în exclusivitate de Mediafax, arată că au existat nereguli şi în privinţa atribuţiilor directorului Mirescu.

A centrat și tot el a dat cu capul

„În perioada de derulare a procedurii de atribuire, directorul CNEE a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice. Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”, se arată în documentul citat.

În cazul editurii CD PRESS S.R.L., raportul arată că reprezentanţii altor edituri participante la licitaţie au depus plângeri la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), „unul dintre motivele invocate fiind că autoritatea contractantă (CNEE) a admis şi declarat câştigătoare ofertele depuse de CD PRESS S.R.L., în condiţiile în care ofertantul nu a respectat modalitatea de prezentare a ofertei tehnice, prevăzută în conţinutul documentaţiei de atribuire”.

În urma deciziei CNSC, pronunţată la data de 3 mai 2016, comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a procedat la reevaluarea ofertelor, „împrejurare în care a decis că ofertele contestate (inclusiv oferta alternativă), depuse de societatea CD PRESS S.R.L. pentru cele cinci loturi, sunt neconforme, acestea neîndeplinind toate condiţiile de admisibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire”, se arată în document.

Cele cinci loturi la care se face referire în document sunt manualele de Limbă şi Literatură Română, Matematică, Ştiinţe ale Naturii, Istorie, Geografie, Arte Vizuale şi Abilităţi Practice.

Corpul de Control mai arată că în cazul celor două loturi de manuale şcolare pentru Educaţie Civică şi Muzică şi Mişcare, pentru care decizia comisiei de evaluare a ofertelor nu a fost contestată, deşi ofertele tehnice ale societăţii CD PRESS S.R.L. au fost prezentate în aceeaşi modalitate, CNEE a încheiat cu acest operator economic acorduri-cadru.

Contactat de Mediafax, directorul CD PRESS, Costin Diaconescu, a declarat că, din punctul său de vedere, nu a fost vorba de o desecretizare.

„Din punctul meu de vedere, CNSC ne-a respins oferta din primăvară. Am respectat decizia CNSC, dar nu este una corectă fiindcă nu a fost o desecretizare, a fost o eroare a completului de judecată de la CNSC. Nu am mai depus contestaţie la decizia CNSC pentru a nu prelungi problema, ca elevii să aibă manuale la toamnă”, a declarat Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version