Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Inspecția Judiciară o verifică pe judecătoarea care l-a citat în sală pe studentul omorât cu mașina de Vlad Pascu drogat, la 2 Mai / 

Breaking News:

DOCUMENT. USR și Forța Dreptei au contestat la CCR noile Legi ale Educației

Parlamentarii USR și Forța Dreptei au contestat la Curtea Constituțională a României (CCR) noile Legi ale Educației, așa cum au amenințat încă de la adoptarea acestora, luni, de către PNL-PSD-UDMR. (Vezi document la finalul articolului)

În sesizarea depusă la CCR, contestatarii arată că există vicii de procedură inclusiv în circuitul de adoptare:

„Încălcarea procedurii constituționale de adoptare a unei legi, astfel cum este prevăzută de Constituția României, reprezintă o încălcare în sine a normelor constituționale cu consecința declarării proiectului de lege ca neconstituțional in integrum. Sub acest aspect, amintim de considerentele Comisiei de la Veneția menționate în Raportul denumit Rule of law checklist

Deputatul USR Ștefan Pălărie: „USR a contestat la CCR noile legi ale Educației pentru că discriminează. Discriminează între elevii cu posibilități materiale și cei săraci care nu pot face meditații pentru admiterea paralelă la liceu. Discriminează între copiii care învață în școli cu masă caldă și cei care nu au acest noroc. Discriminează între copiii care merg la școli ce pot plăti pază privată și copiii care merg la școli nepăzite”.

În privința Legii învățământului preuniversitar, argumentele de neconstituționalitate se referă la limitarea accesului la educație în funcție de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor și discriminarea în ceea ce privește admiterea la liceu.

USR invocă și posibile încălcări ale drepturilor la viața privată ale elevilor și profesorilor, în lipsa garanțiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în școli.

Pentru Legea învățământului superior, contestația se referă la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studenții mai tineri de 30 de ani, încălcarea dreptului la învățătură, precum și la alte potențiale încălcări ale Constituției (art. 136 privind înființarea de societăți comerciale și art. 148 în cazul prevalenței dreptului Uniunii Europene față de cel național).

În cazul ambelor legi, USR și Forța Dreptei au invocat încălcări privind principiul securității juridice, previzibilității și clarității normelor deoarece conțin inadvertențe legislative.

Download (PDF, 531KB)

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv