Reprezentanții Universității Petru Maior din Târgu Mureș i-au acordat, luni, titlul de Doctor Honoris Causa cosmonautului român Dumitru Prunariu.

Prunariu a primit titlul respectiv “în semn de recunoaștere a excelenței științifice și profesionale în domeniul ingineriei aerospațiale, a contribuțiilor aduse la dezvoltarea științei și tehnologiei românești și internaționale”.

În schimb, cosmonautul român a anunțat că “explorarea spațială umană ajută la abordarea unor probleme fundamentale legate de locul nostru în Univers și de istoria sistemului nostru solar”.

Prunariu a vorbit și despre ultimele descoperiri făcute de NASA precizând că “acest sistem de exoplanete denumit TRAPPIST-1, descoperit în luna mai 2016, cu ajutorul telescopului numit TRAPPIST, adică The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, asistat de numeroase alte telescoape terestre, este relativ aproape de noi, aflându-se la aproximativ 40 de ani lumină de Pământ, în constelația Vărsător. Toate aceste șapte planete ar putea avea apă lichidă — cheia pentru viață așa cum o cunoaștem noi. Trei dintre aceste planete sunt situate ferm în zona locuibilă, zona din jurul stelei-mamă în care există cea mai mare probabilitate ca o planetă stâncoasă să aibă apă lichidă. Descoperirea stabilește un nou record pentru cel mai mare număr de planete locuibile găsite în jurul unei singure stele din afara sistemului nostru solar”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version