Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au recunoscut, joi, că după epidemia de rujeolă asupra ţării noastre s-a abătut şi o epidemie de meningită cu virus West Nile.

Cifrele puse la dispoziţie de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile arată că, în ultimele trei luni, în România au fost confirmate 16 cazuri de îmbolnăvire de meningită cu virus West Nile.

În şase dintre aceste cazuri a survenit decesul victimei, înregistrându-se trei decese în Bucureşti şi câte unul în Buzău, Brăila şi Olt.

S-au mai înregistrat îmbolnăviri în Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Sibiu şi Vrancea. Medicii susţin că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă dacă apar febră, durere de cap intensă, rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la doctor.

Tot joi, Ministerul Sănătăţii a prezentat măsurile de protecţie pe care oamenii trebuie să le aibă în vigoare: evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari; să împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecţie etc); să asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărtaţi recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

În ciuda cifrelor prezentate, Ministerul Sănătăţii dă asigurări că nu există riscul apariţiei unei epidemii de amploare.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version