Noua legislaţie de funcţionare a CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) consfinţeşte ce şi-au dorit „baronii” universitari: va funcţiona sub influenţa lor şi va răspunde la comenzile lor, acuză Asociația profesională pentru educație și cercetare EDU CER.

vlaston 3
<strong>Prof Ștefan Vlaston președintele Asociației profesionale pentru educație și cercetare EDU CER<strong>

“Din structurile viitoare ale CNATDCU vor face parte Rectori, Prorectori, Decani, Directori de Departamente s.a.m.d, persoane cu funcţii administrative în universităţi, majoritatea vinovate pentru situaţia actuală a învăţământului superior românesc”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de această asociație profesională.

Reprezentanții EDU CER enumeră “performanțele” învățământului universitar:

“• În ultimii ani efectivele de studenţi s-au redus la jumătate

• În clasamentul University Ranking by Academic Performance (URAP) nici o universitate românească nu se află în primele 600

• Clasamentul Ţărilor din UE după media punctajelor obţinute de universităţi la recenta Evaluare (URAP) plasează România pe locul 24 din 28 de ţări, în urma să se califică Bulgaria, Letonia, Malta şi Cipru.

• Plagiatele lucrărilor universitare reprezintă factorul major de decredibilizare a universităţilor noastre, fără ca forurile în drept să găsească soluţii la această problemă”.

“În acest context, era necesar un Consiliu (CNATDCU) alcătuit din specialişti români şi străini, independenţi de conducerile universităţilor, un filtru obiectiv şi nesupus intereselor conducerilor universităţilor”, sunt de părere membrii comitetului Director al EDU CER.

Profesorul Ștefan Vlaston, președintele EDU CER, amintesc faptul că ARACIS (Agenţia Romană de Asigurare a Calităţii din Învăţământul Superior) “se află din start într-un grav conflict de interese, pentru că este condusă de universitari salarizaţi şi de universităţile de origine, motiv pentru care n-a rezolvat nimic din obiectivele avute la înfiinţare”.

“La fel se va întâmpla şi în cazul CNATDCU”, avertizează EDU CER, explicând că “așa cum este gândită acum componenţa acestui Consiliu, aceleaşi persoane vor decide şi în universităţi şi în CNATDCU asupra:

• Dosarelor de acordare a titlurilor de doctor

• Dosarelor de acordare a titlurilor de Cercetător Ştiinţific gradele I şi II

• Standardelor minimale de participare la concursurile pentru ocuparea funcţiilor didactice de Lector, Conferenţiar, Profesor universitar, Conducător de Doctorat.

• Standardelor de calitate şi etică profesională

• Sesizărilor de plagiat şi abateri de la etică profesională”.

“În concluzie, CNATDCU nu va putea, în noua componenţă, să-şi exercite în mod obiectiv şi independent sarcinile primite prin lege, ci va rămâne sub influenţa şi controlul aceloraşi grupări de interese nelegitime care conduc Învăţământul Superior românesc de 26 de ani. Dacă ministrul Curaj are curajul să elibereze spaţiul academic de această reţea ilegitimă de putere şi interese, îi solicităm să elimine din CNATDCU toate persoanele care au funcţii de conducere în sistemul academic românesc”, se arată în comunicat.

Asociatia EDU CER a fost fondată în anul 2005, în scopul opririi degradării educației și cercetării și readucerea lor în poziția de domenii prioritare ale activității  forurilor de conducere ale țării. 

EDU CER este acreditată la Ministerul Educației începând din martie 2006. Din septembrie același an, asociația face parte din Coalitia pentru o Guvernare Curată iar din 2008, din Coaliția pentru Universități Curate.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version