Hafez al-Assad (16 ani), fiul cel mare al președintelui Siriei, Bashar al-Assad, este component al lotului olimpic sirian la matematică și a sosit în secret joi, la Cluj-Napoca, împreună cu ceilalți 10 membri ai echipei – 5 elevi concurenți și 5 oficiali (leader, deputy leader și observatori) -, precum şi cu gărzile de corp însărcinate cu paza odraslei dictatorului.
 
Bashar al Assad în timpul vizitei în România când președinte era Traian Băsescu
 
România găzduiește, în perioada 3 – 14 iulie, la Cluj-Napoca, a 59-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM), informează Ministerul Educației.
 
Olimpiada reunește 615 concurenți și 263 profesori coordonatori sau observatori din 114 țări. Fiecare stat este reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoţită de cel puţin doi profesori. Participă, de asemenea, 900 de invitați străini.
 
Delegaţia siriană a schimbat de trei ori datele sosirii invocând motive de securitate, miercuri fiind lansată informaţia că membrii acesteia vor ajunge doar duminică la Cluj-Napoca, înainte de deschiderea olimpiadei, potrivit Mediafax.
 
Membrii delegaţiei siriene sunt cazaţi la un hotel din zona centrală rezervat în totalitate până în data de 14 iulie, când aceştia ar trebuie să părăsească municipiul Cluj-Napoca, în ultima zi a olimpiadei.
 
Hafez al-Assad este membru al echipei olimpice de matematică a Siriei, el participând în 2016 la Olimpiada Internațională de Matematică de Hong Kong și în 2017 la cea găzduită de Rio de Janeiro.
 
Fiul cel mare al președintelui sirian a obținut, la Hong Kong, 13 puncte și s-a clasat pe locul 4 din 6 în cadrul echipei Siriei, însă anul trecut la Rio de Janeiro a obținut doar 7 puncte și s-a clasat pe ultimul loc în echipă.
 
Hafez este cel mai mare dintre cei trei copii ai președintelui Siriei, Bashar al-Assad. El mai are o soră, Zein, și un frate, Karim.
 
Cea de-a 59-a Olimpiadă Internațională de Matematică are loc la Cluj-Napoca în perioada 3 – 14 iulie.
 
80 de jandarmi, 60 de poliţişti şi 6 echipaje ISU vor asigura măsurile de ordine publică la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Cluj-Napoca.
 
Iată și celelalte precizări ale Ministerului Educației:
 

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc duminică, 8 iulie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, iar probele de concurs sunt programate în zilele de 9 şi 10 iulie. Durata acestora este de patru ore şi jumătate, timp alocat rezolvării a șase probleme (traduse în limba fiecărei ţări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie și va fi urmată de festivitatea de premiere (13 iulie).

Competiția este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Județean Cluj. De asemenea, sunt implicați o serie de parteneri instituționali naționali și locali: Institutul de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Președintele de onoare al olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar, președinte al Secției de Matematică a Academiei Române și membru al echipei României la prima ediție a competiției, desfășurată în 1959, la Brașov.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de țara noastră în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice. Primele două ediții s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 şi 1999. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezență neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

Demersul de a readuce competiția în țara noastră aparține Societăţii de Ştiinţe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Rezultatele înregistrate de elevii români la ultimele două ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică sunt disponibile aici: 2016 și 2017.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version