În sfârșit, un ministru al Educației pune punctul pe “i”: “Fonsdul clasei este ilegal”, spune Mircea Dumitru, precizând că va aduce clarificări în acest sens în Legea Educației (Legea 1/2011).

scoala-clasa-11-550x366

Precizarea a fost făcută duminică, la Digi 24:

Reporter: Fodul clasei este cam ilegal, nu?

Mircea Dumitru: Este ilegal.

Reporter: Nu este o prioritate reglementarea unui cadru în care existenţa lui să fie fără semne de întrebare legate de cine câştigă şi ce obligaţie?

Mircea Dumitru: Cu siguranță că trebuie făcută această chestiune pentru ca lucrurile sa fie transparente.

Reporter: Aveţi de gând în lunile care v-au rămas din mandat să mergeţi şi pe linia asta?

Mircea Dumitru: Nu e vorba numai de a repara acest aspect. Avem de gând și deja am început să lucrăm asupra unui document, în așa fel încât, fără a modifica esențial Legea educației naționale, să aducem clarificări de genul acestora care sunt solicitate de situațiile reale și sa introducem câteva chestiuni importante.

Părinții plătesc de 4 ori pentru Educație

Deveniţi finanţatori de voie, de nevoie, românii care au copii la şcoală plătesc de 4 ori pentru Educaţie:

  • o dată prin taxele şi impozitele locale – pe care le achită la primării iar acestea modernizează şcolile şi plătesc facturile la utilităţi pentru clădiri;
  • prin impozitul pe salariu, care se duce în mare parte la bugetul de stat și sunt plătite salariile profesorilor;
  • prin fondul şcolii şi fondul clasei – achitat semestrial, pentru modernizarea sălii de clasă – tablă nouă, parchet, bănci, scaune, jaluzele schimbate o dată la 4 ani  – plus materiale sanitare
  • prin plata manualelor care, teoretic, sunt gratuite, dar de cele mai multe ori nu sunt pe placul profesorilor – mai ales a celor de limba română şi matematică -, care doresc manuale de la alte edituri decât cele la care a făcut şcoala comandă. Astfel, părinţii sunt siliţi să cumpere alte manuale şi, evident, nenumărate caiete speciale şi alte cărți auxiliare, pe care profesorii se ambiţionează să le ceară în fiecare an, spre beneficiul editurilor.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version