Generalul SRI Dumitru Dumbravă, fostul primar Neculai Onțanu, fostul ministru al Apărării în Guvernul Boc, Mihai Stănișoară, precum și Adela Loredana Popescu (Neagu), fosta secretară a lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, au plagiat în lucrările lor de doctorat, a decis Comisia de Etică a Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.

“Cu referire la suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat cu titlul Aspecte cu relevanţă privind securitatea în spaţiul cibernetic elaborată de dl. Dumitru Dumbravă sub coordonarea dl. prof. universitar dr Constantin Oprişor, hotărăşte aprobarea raportului elaborat de Comisia de Analiză la data de 29.08.2018, raport care confirmă suspiciunile de plagiat. Comisia de analiză a evaluat teza de doctorat în raport cu sesizarea sus menţionată, concluzionând că există preluări integrale sau parţiale din textul sursă, fărăcitarea acesteia şi fără menţionarea autorului”, se arată în raportul Comisiei de Etică a Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV), publicat de PressOne.

Rectorul Academiei, profesorul universitar Adrian Ivan, propus, de asemenea, retragerea titlului în toate cele patru cazuri şi a sesizat Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Dumitru Dumbravă a devenit cunoscut după ce, într-un interviu din 2015, a folosit expresia că instanţele de judecată sunt “câmp tactic” pentru SRI.

Decizia de plagiat a venit la trei ani de la publicarea în presă a acuzaţiilor vizând tezele lor de doctorat. Ceilalți trei – Stănișoară, Onțanu și Loredana Popescu l-au avut drept coordonator pe Gabriel Oprea. Însă și acestuia i-a fost retras titlul de doctor, în vara anului 2016, tot pentru plagiat.

Potrivit PressOne, există și alte acuzaţii de plagiat, care vizează tezele de doctorat semnate de Mihai Tudose, fost prim-ministru, Gabriel Vlase, şeful SIE, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, şi Loredana Radu, avocată şi nepoată a lui Gabriel Oprea. Acestea nu au fost investigate până acum de Comisia de Etică.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version