Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a notificat, miercuri, Guvernul privind declanşarea grevei în sectorul medical, întrucât nu este deacord cu majorarea de 15% a salariilor promisă de premierul Marcel Ciolacu.

Joi, 1 februarie, la ora 10.00, începe seria protestelor de stradă în faţa Ministerului Muncii, cu peste 300 de sindicaliști, continuarea acestora fiind decisă de Consiliul de Coordonare al federaţiei, care a constatat„ca nesatisfăcătoare” oferta Guvernului privind unele majorări salariale.

„Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023. Din acest moment Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector. Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia “Solidaritatea Sanitară” (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile, putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, se anunţă într-un comunicat remis presei.

Revendicările aferente notificării de miercuri vizează în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

„În discuţie sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi: raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi, calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale, adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată”, mai susţin sindicaliştii de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

„Setul de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federaţii reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor “neacordate corespunzând” unei creşteri medii a veniturilor salariale de cel puţin 30%. Aceste solicitări le completează pe cele privind creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25%, privind măsurile menite să determine creşterea calităţii vieţii profesionale şi cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, precizează protestatarii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version