Posturile de inspecție la frontieră se vor organiza și vor funcționa în structura direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, a decis Guvernul, în ședința de astăzi, pentru asigurarea unei reacţii prompte în situaţii cu risc epidemiologic ridicat, cum este pesta porcină africană, precum și eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animală importate.

Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri, având în vedere că în imediata apropiere a României evoluează boli infecto-contagioase majore, precum pesta porcină africană, boala limbii albastre, dermatoza nodulară bovină.

Potrivit actului normativ, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene preiau de la ANSVA activitatea punctelor de inspecție de frontieră, personalul aferent acestora, patrimoniul posturilor de inspecție de frontieră stabilit  pe baza situațiilor financiare și se subrogă în toate drepturile și obligațiile ce decurg din raporturile juridice ale instituției cu terți legate de domeniul de activitate al inspectorilor de frontieră în care ANSVSA este parte.

Reorganizare

O altă măsură prevede înființarea unei singure categorii de circumscripții, respectiv circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripțiilor sanitar-veterinare zonale și a circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din structura direcţiilor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.

Noua structură preia atribuțiile, posturile și personalul acestora. Prin uniformizarea și completarea atribuțiilor, se asigură eficientizarea activității realizate la nivel local de către serviciile de stat sanitar-veterinare, prin: diversificarea acțiunilor specifice și a serviciilor oferite cetățenilor, gestionarea și analizarea corespunzătoare a informațiilor privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor, reducerea costurilor generate de funcționarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii și de deplasare a personalului de specialitate implicat în efectuarea controlului oficial.

Controalele oficiale în fermele/exploatațiile de animale și în unitățile care dețin alimente de origine animală vor fi efectuate de către medicii veterinari din această nouă structură, respectiv din circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Prin constituirea circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediată a recomandărilor Direcției Generale Sănătate și  Siguranță Alimentară-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează organizarea și funcționarea unui nou sistem de control în domeniul producției primare a produselor de origine animală, coroborat cu numărul mare și specificitatea diversă a operatorilor din domeniu.

Totodată, având în vedere importanța cercetării în identificarea de soluții în domeniu, ordonanța de urgență stabilește atribuţii ale ANSVSA referitoare la coordonarea şi finanţarea activităţilor de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, ANSVSA va elabora  programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale și va iniţia, gestiona şi participa la programe naţionale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată și fundamentată științific a activității specifice.

De asemenea, se completează atribuțiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea şi semnarea de documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate la nivel departamental sau tratate internaţionale, în domeniile de competenţă ale Autorității, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalităților și accelerarea procedurilor necesare demarării exporturilor de animale și produse alimentare.

O altă noutate constă în introducerea celei de-a treia funcții de vicepreședinte – subsecretar de stat în conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Astfel, se consolidează capacitatea instituției de a preveni si neutraliza amenințările globale asociate lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version