Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Investitorii elvețieni din centrul țării: Învățământul dual este o prioritate națională

România va beneficia de o creștere economică semnificativă în următorii ani dacă învățământul dual și profesional devin o prioritate națională, în condițiile în care noile campusuri destinate învățământului dual beneficiază de o finanțare consistentă prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aceasta este una dintre concluziile evenimentului „Looking ahead: How local investors shape Romania’s economy in 2023”, organizat, în 7 martie, la Sibiu.

„Dacă ne uităm spre viitor, învățământul dual și profesional încep să fie priorități naționale care se vor concretiza prin investiții consistente. Noile campusuri de învățământ dual prevăzute în PNRR vor absorbi în jur de 338 de milioane de euro, o sumă importantă. Intrăm deci într-o perioadă crucială pentru dezvoltarea unei forțe de muncă concurențiale. În general, un an de investiții personale în educație contribuie la o mărire de aproape 10% a salariului persoanei respective”, a declarat prof. dr. Ray F. Iunius, CEO al grupului educaţional Winsedswiss Education Group și membru în board-ul Camerei de Comerț Elveția-România (CCE-R).  El a mai precizat că diferența dintre finanțarea actuală a educație – de 3,2% din PIB – și acei 6% din PIB care ar trebui investiți este încă mare, dar PNRR și alte fonduri europene compensează în parte această lipsă de finanțare. 

În perioada următoare, România are nevoie de investiții, de recâștigarea competitivității și independenței economiei românești în condițiile scumpirilor din energie, gaz, combustibil în general, pentru tot ceea ce înseamnă inputul pentru mediul de afaceri, a spus Adrian Rada, prim-vicepreşedinte în domeniile de dezvoltare patronală în cadrul CNIPMMR (Consiliul National al Înteprinderilor Private Mici și Mijlocii din România).

„Avem urgent nevoie să readucem producția în Europa, iar România trebuie să joace un rol strategic în acest ecosistem, întrucât lucrurile și societatea globală se reașază. În egală măsură, CNIPMMR luptă foarte tare pentru implementarea programelor pentru energie și independența energetică, însă viteza cu care se întâmplă nu este cea pe care o așteptam și ne-o dorim. Este nevoie să atragem investiții, motiv pentru care noi susținem crearea unei agenții de atragere de investiții și promovare a exportului care împreună cu noi, stakeholderii și celelalte instituții, să se preocupe de aducerea producției din nou în România, de susținerea antreprenorilor locali și de câștigarea unei independențe energetice atât de necesare”, a declarat  Adrian Rada, prim-vicepreşedinte în domeniile de dezvoltare patronală în cadrul CNIPMMR și președintele Patronatul IMM-urilor din județul Sibiu.

Autoritățile locale au continuat proiectele de investiții și în această perioadă de incertitudine. Consiliul Județean Sibiu, de exemplu, a pregătit și în acest an proiecte de investiții în diverse domenii, dar o provocare la care a trebuit să găsească soluții a fost majorarea prețurilor materialelor de construcții. De asemenea, termenele contractuale au fost prelungite din cauza dificultății în procurarea materiilor prime, dar și pe fondul deficitului de personal. 

„Consiliul Județean Sibiu investește constant în infrastructura de transport în tot județul Sibiu, pentru confortul locuitorilor din zonă, dar și pentru ca orice punct al Județului să devină atractiv pentru investitori. De asemenea, ne dorim să fim alături de investitori și am devenit parteneri ai Sibiu Business Agency care are ca scop atragerea de investiții în județul nostru. Astfel, vom sprijini investitorii atât cu prezentarea oportunităților de investiții din județul Sibiu, dar și cu tot ceea ce înseamnă interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice. Județul Sibiu are toate premisele pentru a deveni un punct atractiv pe harta investitorilor români și străini”, a declarat Marcel Constantin Luca, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.

Economia României este puternic influențată de progresul tehnologic tot mai accelerat și  este antrenată într-o transformare digitală profundă. Iar inovația este esențială pentru direcția de dezvoltare a României, ceea ce va conduce la o creștere a cererii de specialiști IT bine pregătiți.

„Nevoia de specialiști IT crește, iar acest lucru rămâne o oportunitate pentru economia României, care se bucură de o generație de IT-iști tot mai bine pregătită. Iar marile restructurări anunțate pe plan internațional în rândul companiilor din tehnologie vor genera mai degrabă migrări ale personalului specializat către ramuri tehnologice emergente care au nevoie să fie susținute și dezvoltate”, a declarat Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training și servicii IT Swiss Webacademy și liderul grupului Cybersecurity în cadrul Camerei de Comerț Elveția-România (CCE-R).

Evenimentul Looking ahead: How local investors shape Romania’s economy in 2023” a fost organizat astăzi la Sibiu de Camera de Comerț Elveția-România în parteneriat cu Swiss Webacademy, Winsedswiss și Alba Advisors la Școala Româno-Finlandeză ERI.

Despre Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R)

Camera de Comerţ Elveţia – România (CCE-R) este o asociație non-profit cu o istorie de 22 de ani în România, care are ca scop facilitarea relațiilor de afaceri între investitorii elvețieni și cei români și de a oferi informații economice și consultanță companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două țări. La finalul anului 2022, CCE-R a ajuns la un număr de 95 de companii membre care au peste 17.000 de angajați în România și o cifră de afaceri cumulată de peste 3,6 miliarde de euro.

Susținută de Ambasada Elveției în România, CCE-R a devenit în ultimele două decenii jucătorul principal al relațiilor economice româno-elvețiene și a construit 10 grupuri de lucru menite să vină în sprijinul membrilor Camerei, dar și a comunităților în care aceștia activează.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv