„Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament”!

Preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat nemulțumirea luni, la Constanţa, la deschiderea anului universitar, pentru faptul că reputația universităților românești “a fost zguduită ani de-a rîndul de o serie de scandaluri de plagiat” și nu avem nici astăzi o bază de date publică a tezelor de doctorat.

„Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rîndul această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi astăzi găsim scuze pentru a nu avea p bază de date publică a lucrărilor de doctorat”, a declarat Klaus Iohannis.

“De asemenea, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional punându-i în dezavantaj chiar pe cei care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor pentru a proteja reputaţia persoanlă a unui număr de indivizi care şi-au dorit un titlu academic pentru care nu au fost realemente pregătiţi. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe un picior de egalitate cu unul din Europa de Vest”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a mai spus că putem avea „o ţară ca afară”, doar dacă am avea şi universităţi „ca afară”, care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea:

„De exemplu, mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este de fapt şi regretabil, pe ultimul loc din UE, din punctul de vedere al tinerilor de 30 – 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor”.

 Preşedintele a precizat, însă, că nu trebuie încurajată existenţa unor universităţi „cu grave probleme de management educaţional, doar de dragul statisticii”.
 
Deschiderea anului universitar a fost organizată în Piaţa Ovidiu din Constanța de toate cele trei instituţii de învăţământ superior de stat din municipiu: Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Universitatea „Ovidius” şi Universitatea Maritimă.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version