Un incident uluitor s-a petrecut, zilele trecute, la Liceul Tehnologic Nicolae Teclu, din Copșa Mică, județul Sibiu.

Un preot, profesor de religie, a fost filmat în timp ce masturba în fața elevilor în timpul unei ore de curs. Una dintre eleve l-a filmat și a transmis filmulețul mai multor colegi, astfel că a putut fi vizionar de numeroși părinți.

Deși mulți s-au codit să dea incidentul în vileag, iar directoarea liceului a făcut presiuni pentru mușamalizare, mai ales că este vorba despre un profesor titular cu 15 ani la activ, în cele din urmă incidentul a ieșit la iveală.

Iar profesorul a fost dat afară din învățământ, Mitropolia Ardealului urmând să ia și ea o decizie în ceea ce privește activitatea de preot.

Dacă Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, s-a declarat șocat de cele întâmplate și a anunțat demararea unei anchete, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a aruncat vina pe cei de la Ministerul Educației.

“Salutăm decizia ministerului prin care profesorul respectiv a fost determinat să demisioneze. Din păcate lipsa testelor psihologice standardizate pentru cadrele didactice și lacunele legislative arată că în fața elevilor pot ajunge și astfel de persoane instabile emoțional sau cu probleme psihice și care marchează viața copiilor.

Dacă am avea psihologi școlari în tot sistemul, persoanele cu probleme comportamentale ar fi depistate din timp. Însă din cauza costului standard per elev mult prea scăzut și a subfinanțării educației, unitățile de învățământ nu au posibilitatea de a angaja psihologi școlari, care, prin testări profesioniste, pot depista astfel de persoane care au tuburări de comportament.

Credem, de asemenea, că ar trebui modificată legislația, astfel încât persoanele instabile emoțional sau cele cu probleme psihice, inclusiv cele care au probleme de moralitate, să nu mai aibă acces în sistemul de învățământ. De asemenea, directorii ar trebui să fie mai atenți la colegii lor și să semnaleze eventualele probleme, nu să le ascundă sub preș.

Școala nu e un spațiu unde se poate întâmpla orice și cu toții ar trebui să înțelegem acest lucru. Profesorul de religie din Copșa Mică nu merită titulatura de profesor. Nu vrem ca prin acest caz, majoritatea cadrelor didactice, care își fac meseria cu seriozitate, pasiune și respect față de copii, să aibă de suferit.

Dar, trebuie să deschidem bine ochii și să îi protejăm pe copiii cărora le ghidăm calea spre viitor. Așteptăm ca justiția să își spună cuvântul în acest caz, iar persoana respectivă să răspundă în fața legii pentru faptele sale.

FSLI va face demersuri pentru o reformă reală în educație și pledăm pentru angajarea în unitățile de învățământ de psihologi școlari care să dea teste psihologice relevante, făcute cu responsabilitate și profesionalism. De asemenea, se impune modificarea Legii Educației Naționale, în sensul de a da posibilitate unităților de învățământ să-i elimine mult mai ușor pe cei care au astfel de tulburări de comportament”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version