Guvernul Orban a aprobat, în ședința de joi, acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) a măştilor de protecţie către 2,3 milioane de persoane vulnerabile.

Amintim că Parlamentul a introdus, miercuri, această prevedere, la propunerea PSD, în legea de încuviințare a HG nr. 394/2020 privind măsurile adoptate în perioada stării de alertă (18 mai – 18 iunie).

 „Ne-a complicat existenţa Parlamentul, și acum trebuie să aşteptăm de la administraţiile locale… (…) Administraţiile locale transmit către Direcţiile de sănătate publică numărul de beneficiari pe fiecare localitate, centralizaţi informaţiile şi în funcţie de asta ştiţi ce cantitate de măşti vom achiziţiona”, a spus premierul Ludovic Orban, în debutul ședinței Executivului.

VIDEO. Parlamentul a încuviințat, cu modificări, Hotărârea Guvernului Orban privind starea de alertă

Am aflat de la el că această afacere va duce la suplimentarea cu 150 de milioane de lei a bugetului Ministerului Sănătăţii. Orban a explicat: „Asta, la o mască care e până în 2 lei, la un număr de beneficiari de aproximativ 1,1 milioane – cam ăsta e estimat”.

UPDATE: La finalul ședinței Executivului însă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că „bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu 230 de milioane de lei pentru achiziţia acestor măşti de protecţie (…) pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate”.

„În trei zile de la aprobarea acestei ordonanţe de urgență, autorităţile locale trebuie să trimită către Direcţiile de Sănătate Publică lista cu aceste persoane, iar odată achiziţionate, în trei zile, Direcţiile de Sănătate Publică vor trebui să vireze către autorităţile locale aceste măşti. Trebuie să avem în vedere că masca este un element important în această perioadă, menţionând că ele sunt obligatorii în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi la locurile de muncă. Dincolo de orice apartenenţă politică, aceste măşti trebuie să ajungă la persoanele defavorizate”, a mai spus Tătaru. 

Orban i-a spus, totodată, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru:

„Trebuie operaţionalizat în viteză maximă şi aici trebuie termene scurte şi pentru autorităţile locale să ne transmită lista beneficiarilor, DSP-urile să nu stea, trebuie să ne transmită imediat, achiziţia trebuie derulată, sigur, în conformitate cu prevederile din Legea 55 care ne permit o procedură rapidă de achiziţie. Aici, achiziţia trebuie făcută transparent, să nu existe niciun fel de discuţie privitoare la preţul cel mai mic şi după aia trebuie, rapid, asigurată distribuţia măştilor să ajungă cât mai repede la persoanele vulnerabile”.

La farmacia soției lui Tătaru se vindeau măști la suprapreț și fără bon fiscal

Amintim că soția ministrului Nelu Tătaru are o farmacie unde jurnaliștii de la BZI.ro au relatat, probând cu o filmare cu camera ascunsă, că o mască se vinde la preţul de 15 lei, iar farmacista refuza să elibereze bon fiscal.

„Ne pare rău, pentru măşti nu vă putem oferi bon fiscal”, spune farmacista clientului care a cumpărat 4 măşti, pe care a dat 60 de lei, fără să primească bon fiscal.

Din măști, Guvernul PNL face o afacere indecentă de 7,5 milioane de euro!

SECUNDA a solicitat încă de acum o lună eliminarea TVA din prețul măștilor și al mănușilor, dar Cabinetul Orban dovedește că are alte planuri.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version