Purtătorul de cuvânt al Maternității Giulești, Doru Pană, a declarat vineri dimineață că medicii vor pleca din țară dacă vor fi dați în judecată de părinții bebelușilor infectați cu stafilococ auriu, deoarece “sunt apărați de legi” în afara țării.

sursă foto ASSMB

„Este opţiunea fiecăruia să dea în judecată. Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată, dar este opţiunea fiecăruia. Numai că părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie atenţi cu acest dat în judecată. Ei, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Legea în România nu apără personalul medical, are doar obligaţii. Nu există dreptul personalului medical, ci numai dreptul pacientului. Omul acela, chiar dacă nu este vinovat, şi a fost reclamat, este dus la Colegiul Medicilor, la Procuratură, Ministerul Sănătăţii. (…) Părinţii trebuie să-şi caute dreptatea în momentul în care există ceva clar. În momentul în care avem dovadă certă”, a declarat Doru Pană.

Acesta a precizat că cei 11 angajați ai spitalului depistați cu bacteria sunt purtători ai acesteia, nu sunt bolnavi, și au fost scoși momentan din activitate.

Doru Pană a mai spus că secția de nou născuți a fost dezinfectată de mai multe ori, iar angajații depistați ca purtători ai bacteriei au fost scoși din ture.
 
“Fiecare ar trebui să fie responsabil la locul de muncă, e foarte important să se înțeleagă importanța muncii, dar, din nefericire, noi nu suntem o țară în care oamenii să fie responsabili de importanța muncii”, a arătat el.
“Cred că nici Doamne-Doamne nu ar putea să ne răspundă”

Doru Pană a declarat că îi este greu să găsească o explicaţie pentru infecţiile cu stafilococ auriu depistate în instituţie:

„Este foarte greu să vă răspund la această întrebare. Cred că nici Doamne-Doamne nu ar putea să ne răspundă. (…) În momentul în care ei (n.r. Spitalul Alexandrescu) au anunţat DSP, iar DSP ne-a anunţat pe noi, în acel moment în spital epidemiologul a dispus să se recolteze la personal a spus să se recolteze pe secţia de neaotologie acolo unde au fost copiii internaţi. S-au recoltat culturi, majoritatea au ieşit negative. Au ieşit şi câteva culturi pozitive la angajaţi. Angajaţii respectivi au fost scoşi din ture, s-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată şi dezinfectată, nu odată, dar de mai multe ori, ca să nu existe nicio problemă”.
 
Maternitatea Giulești a oprit internările începând de vineri, după ce 13 bebeluși născuți la Giulești au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu infectați cu stafilococ auriu. Unul dintre copii a murit. 
 
“Pot să vă spun că pe programările de operaţii pe care le avem pentru săptămâna viitoare sunt 80 de persoane care trebuiau operate. (…) Acest risc există permanent (de infecţie, n.r.). S-au luat măsuri în principiu – la fiecare bebeluş să fie atent, să se spele pe mâini personalul, copilaşul să fie schimbat, înainte de alăptat, după alăptat să fie spălat. Este în momentul acesta un overreacting în care se spală de trei ori să pună mâna pe el o dată, a mai spus purtătorul de cuvânt al maternității.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version