Moment special petrecut miercuri, la Spitalul Militar Central: medicii i-au externat pe ultimii 3 pacienţi îngrijiţi aici în urma tragediei din Club Colectiv.

raniti, spitalul militar, ionita
sursă foto Spitalul Militar

Astfel, au mai rămas internaţi în spitale din ţară şi din străinătate 26 de pacienţi din tragedia din 30 octombrie care a cutremurat ţara.

Trebuie să precizăm că în această instituţie medicală nu a murit niciun rănit.

“Am pus cu toţii suflet în procesul de vindecare”

Colonel doctor Florentina Ioniţă-Radu, directorul Spitalului Militar Central “Dr. Carol Davila” a organizat în Amfiteatrul Ambulatoriului de specialitate o prezentare a tuturor cazurilor din Colectiv internate aici.

ionita, spitalul militar
sursă foto Spitalul Militar

“Am pus cu toţii suflet în procesul de vindecare”, a declarat ea, cu precizarea că medicii Spitalului Militar Central sunt antrenaţi şi specializaţi să rezolve cele mai dificile cazuri, începând cu cele din teatrele de război până la accidentele majore din ţară.

ionita, raniti, spitalul militar
sursă foto Spitalul Militar

“Faptul că niciun pacient dintre cei îngrijiți la spitalul nostru nu a murit consider că a fost măsura profesionalismului și eficienței medicilor din acest spital. (…) Noi avem două secții de recuperare care sunt specializate — nu pe arsuri, ci pe recuperarea neuro-motorie — și suntem pregătiți. Am mai făcut recuperări pentru marii arși. Am avut câțiva piloți care au fost mari arși și care s-au recuperat foarte bine”, a declarat conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu.

ionita, spitalul militar 5
sursă foto Spitalul Militar

La evenimentul de externare a pacienților a fost prezentă și o parte din echipa medicală implicată în asigurarea asistenței medicale de urgență și specialitate.

Iniţial, în acest spital au fost internaţi 12 răniţi iar 5 dintre ei au fost transferaţi în străinătate: câte doi în Olanda şi Marea Britaniş şi un pacient în Viena.

Directorul general al Spitalului Militar a precizat că, ulterior, doi dintre cei transferați în Marea Britanie și unul din Olanda au fost externați, continuând tratamentul în regim ambulator.

Cei trei pacienți externați miercuri vor reveni la Spitalul Militar pentru pansamente. Aceștia au suferit mai multe intervenții de grefare și vor urma tratament de recuperare.

ionita, ene, marinescu, spitalul militar
sursă foto Spitalul Militar

“Noi trebuie să avem mare grijă de modul în care se prind grefele, pentru că aici este marea artă, să știi cum anume și când să începi recuperarea, pentru că dacă o începi prea devreme, riști să se desprindă grefa, iar dacă o începi prea târziu se face cicatrice cheloidă și rămâne cu zona respectivă nefuncțională”, a mai precizat ea.

Florentina Ioniță-Radu a insistat pe relația specială care s-a creat în ultimele două luni între personalul medical și pacienți. “La un moment dat, m-am dus în sala de operație și mi s-a părut că cineva țipă. Am fost foarte revoltată și am întrebat: “Cum se poate, de ce? Noi facem operație sub anestezie generală”. Nu, unul dintre ei cânta. Un altul, după ce a ieșit din anestezie, după intervenția chirurgicală, a spus “Să vină șampania!”. Deci, au fost și momente frumoase”, a povestit ea un episod.

ionita, ene, marinescu, spitalul militar 2
sursă foto Spitalul Militar

Şeful secției de terapie intensivă, Laurențiu Ene, a declarat, la rândul său, că ultimele 74 de zile au reprezentat o perioadă extrem de “densă, încărcată din punct de vedere emoțional”, dar și ca volum de activitate.

“Secția de terapie intensivă a avut 11 pacienți în îngrijire. Cu satisfacție, toți cei 11 sunt în acest moment în condiții foarte bune. (…) Consider că ne-am mobilizat exemplar, atât prin structura organizatorică pe care o avem, cât și prin conștiința înaltă a întregului personal. Dacă e să dau o notă, aș putea spune fără putință de tăgadă că nota ar fi zece”, a precizat el.

ionita, ene, marinescu, spitalul militar 4
sursă foto Spitalul Militar

Şeful secției chirurgie plastică și arsuri, Bogdan Marinescu, a spus despre pacienţi că “au avut un comportament exemplar”.

“Vreau să le mulțumesc pacienților noștri, care sunt aici, acum, lângă noi, pentru ajutorul pe care ni l-au dat și ei în fiecare zi, pentru că au trecut prin clipe deosebit de grele, mai ales în momentul în care se schimbau acele pansamente. Au avut un comportament exemplar. Vreau să le urez Sărbători fericite. S-a încheiat o etapă importantă din tratamentul lor – prima etapă, chirurgicală. În momentul de față, toate zonele de arsură profundă au fost rezolvate chirurgical, au fost excizate și grefate. Marea majoritate sunt vindecate, o parte dintre ele sunt în curs de vindecare și urmează să înceapă tratamentul de recuperare”, a mai explicat el.

ionita, ene, marinescu, spitalul militar 3
sursă foto Spitalul Militar

Dr. Marinescu a mărturisit că orice medic încearcă un sentiment unic în momentul în care pacientul său pleacă pe poarta spitalului sănătos sau în curs de vindecare.

În Bucureşti se mai află câte doi pacienţi la Spitalul “Grigore Alexandrescu” şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi câte un pacient la Spitalul “Bagdasar-Arseni”, Elias şi “CC Iliescu”.

În străinătate avem 8 răniţi în Belgia, câte 3 în Olanda şi Marea Britanie, câte doi în Austria şi în Germania şi unul în Israel.

Din păcate, numărul celor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 63, după ce un tânăr de 30 de ani a murit în urmă cu două zile într-un spital din Marea Britanie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version