Marți, în România se serbează Ziua Învățătorului, iar cu această ocazie, Valentin Popa, ministrul Educației, a ținut să transmită un mesaj special pentru toți învățătorii din România.

Valentin Popa (sursa foto debanat.ro)

Popa consideră că “fiecare dascăl din România trebuie să se bucure de o sărbătoare dedicată profesiei pe care şi-a ales-o şi care consfinţeşte blazonul unei categorii sociale extrem de importante pentru progresul întregii ţări. Cu educaţia începe destinul fiecărui om şi roadele sale se văd ca efect al pregătirii profesionale a celor care o aplică instituţional şi al inserţiei sociale de succes a celor care un timp din existenţa lor biologică s-au aflat în şcoală pentru a învăţa. În anul Centenarului, trebuie să punem în relaţie data naşterii întemeietorului învăţământului în limba română, pedagogul Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779), cu ziua declarată oficial drept sărbătoare a dascălilor din ţara noastră (5 iunie), deoarece cu 100 de ani înainte de Marea Unire, în anul 1818, spiritul naţional a fost sădit în zona educaţiei, locul unde a rodit cu fiecare generaţie care a trecut timp de două secole prin şcoala românească. Iată, aşadar, că în anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Învăţătorului capătă simbolul României Mari, fiind o aspiraţie şi o împlinire deopotrivă, alăturând tradiţia autohtonă în educaţie influenţelor moderne, europene şi configurând un spaţiu educaţional deschis, de factură europeană”.

Popa recunoaște deschis că nu se îndeplinesc toate condițiile necesare pentru ca dascălii să-și facă într-un mod cât mai potrivit datoria, dar susține că îi rog să primească aprecierile mele pentru toate eforturile pe care le fac pentru a pune în operă politicile educaţionale pe care le susţine Ministerul Educaţiei Naţionale, determinând motivaţia elevilor pentru cunoaştere şi pentru integrarea lor eficientă pe piaţa muncii. Le doresc tuturor dascălilor putere de muncă, pentru ca aspiraţiile profesionale care îi definesc să le particularizeze destinul, astfel încât conştiinţa că sunt creatorii României de mâine să le susţină demersurile personale de înnoire permanentă, în zona inovaţiei didactice”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version