Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, vrea să schimbe semnificativ contractul managerilor de spitale, astfel încât indicatorii de performanță să reflecte gradul de satisfacție și siguranța pacientului.

vlad voiculescu 02 mare

Pachetul legislativ privitor la managerii de spitale va fi gata în luna noiembrie iar primele documente urmează să fie lansate în perioada imediat următoare.

Nu știm dacă mai apucă să facă această schimbare sau dacă speră să rămână ministru și în guvernul viitor. Cert este că Vlad Voiculescu a anunțat la începutul lunii că nu va candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Ministrul Sănătății a precizat duminică, la Digi 24, că are câteva proiecte importante pe care vrea să le ducă la capăt și care ar reprezenta o „fundație solidă” pentru viitorul Parlament și Guvern.

”Contractul de management va fi schimbat într-un mod semnificativ, indicatorii de performanță vor fi reformați, ca să zic așa. Măsurarea performanței unui manager va depinde, printre altele, de două elemente esențiale, și anume: satisfacția pacientului și siguranța pacientului. Siguranța pacientului cuprinde toate acele lucruri privind infecțiile nosocomiale, păstrarea unei infrastructuri adecvate în spital, a unei structuri de personal adecvate”, a spus Voiculescu.

Sancționați dacă ar raporta infecțiile nosocomiale

”Infecțiile nosocomiale nu au fost raportate și din cauza contractului de management, pe care noi îl schimbăm acum. Atât timp cât ești penalizat prin contractul de management pentru simplul fapt că raportezi infecțiile nosocomiale, evident că nu o să vrei să le raportezi. Ceea ce urmărim prin noul contract de management este scăderea numărului de infecții nosocomiale și există mecanisme de control a măsurilor concrete luate de management pentru reducerea acestor infecții nosocomiale”, a precizat ministrul Sănătății.

Manager= administrator, nu medic primar sau cadru universitar

În opinia sa, managerul unui spital trebuie să se ocupe de agenda administrativă și financiară a unității medicale, în paralel cu responsabilitatea pentru ca personalul medical să servească pacienții.

”Eu unul nu văd logica și cred că managerul trebuie să fie întâi, manager. Managerul trebuie să se ocupe, în primul rând, de agenda administrativă, de agenda financiară. De asemenea, managerul trebuie să fie responsabil pentru a crea cadrul ca personalul medical de acolo să servească pacientul. Acesta este doar un exemplu despre modul în care fost gândit sistemul, într-un mod greșit”, a argumentat Vlad Voiculescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version