UPDATE: Pacienta a murit duminică seară, a informat Spitalul de Urgență Floreasca. Secretarul de stat Horațiu Moldovan a explicat că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

sursă foto Arhivă

O pacientă de 66 de ani, internată la Spitalul de Urgență Floreasca, a luat foc în timpul unei intervenții chirurgicale, din cauza utilizării defectuoase a la aparaturii pe care o utilizau chirurgii.

Este vorba despre o femeie cu afecțiuni oncologice, care a necesitat o procedură aparte, deoarece era polialergică. Ea a suferit arsuri pe o suprafață de 40%.

Un asistent medical a detaliat incidentul: “La sosirea în sala de operație, medicul ne-a informat că pacienta este polialergică, lucru menționat și în foaia de observație și că dorește alcool alb, adică Skinman Soft Protect. După ce le-am dat pe masă cele necesare intervenției, inclusiv soluția cerută, medicii au efectuat câmpul operator și au așezat câmpurile sterile. La un moment dat, după ce au început intervenția, unul dintre medici a sesizat miros de ars, moment în care echipa operatorie a început să miște câmpurile pentru a găsi sursa de foc și a o stinge.

În momentul în care medicul a îndepărtat câmpul de pe pacientă, flacăra s-a extins cu repeziciune din zonele lombară și toracică către capul pacientei, unde era aparatul de anestezie în funcțiune. Văzând flacăra, am luat un alt câmp și am încercat să sting focul. Am auzit mai multe persoane strigând să aducem apă sau ser să stingem focul. Medicul a luat câmpul și a continuat să stingă focul. S-au îndepărtat câmpurile arse de pe pacientă și a fost chemat în sală medicul chirurg plastician de gardă, care a evaluat starea pacientei”.

Incendiul a fost stins cu… apă adusă într-un lighean.

Declarația cadrului medical apare pe pagina de Facebook a deputatului USR Emanuel Ungureanu, care a anunat că, luni la ora 10:00, va depune o sesizare penală în acest caz, la Parchetul General.

Ungureanu reclamă că medicul Mircea Beuran – cel acuzat de plagiat – a efectuat respectiva operație și acum vrea să mușamalizeze cazul.

Beuran susține însă că el nu se afla în sala de operație în momentul incudentului și că a venit după aceea când a finalizat intervenția chirurgicală.

El a explicat că acesta este motivul pentru care semnătura sa apare pe protocolul de operație.

„Am intrat în programul operator după ce trecuse evenimentul, iar pacienta fusese mutată într-o altă sală. Echipa am găsit-o speriată, șocată de evenimentul respectiv, am continuat operația și am finalizat-o. Este firesc că în clipa în care am intrat într-un bloc operator, am făcut o intervenție, e reintervenție. Prin fișa postului, șeful de secție, calitate pe care o am, trebuie s-o facă. În condițiile acestea, am parafat protocolul operator. Au existat încă doi chirurgi. Regula este ca cel cu grad cel mai mare – operând și finalizând operația am pus această parafă”, a relatat Beuran, la Digi24.

Imediat după intervenție, medicul a luat legătura cu managerul spitalului, cu directorul medical, cu coordonatorul blocului operator și cu familia.

„Nu a căutat nimeni nici să mușamalizeze, nici să ascundem lucrul acesta”, a mai spus el.

Beuran a preciz că atunci când a fost informat de echipa sa că pacienta a luat foc era în mașină, se deplasa spre spital.

„Mi s-a spus că bolnava a fost scoasă din sala respectivă, mutată în altă sală operatorie și continau, pentru că ei nu finalizaseră prima intervenție. Ei continuau să facă hemostaza, oprirea unui vas de sânge care inunda spațiul intraperitoneal”, mai explică medicul.

Întrebat care ar putea fi explicația pentru incidentul petrecut în sala de operații, Beuran a precizat că la răspuns trebuie să răspundă echipa tehnică după ce face o evaluare a aparatelor folosite.

”(Echipa tehnică, n.r.) Să verifice anumite lucruri, pentru că nu este un caz singular. Se cunosc și în literatura de specialitate evenimente care se produc la folosirea acestor echipamente de electrochirurgie”, a spus medicul.

Mircea Beuran mai spune că aparatul folosit zilele trecute este unul foarte nou, de cel mult o lună.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a trimis Corpul de Control să efectueze o anchetă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version