Mihai Fifor, ministrul Apărării, şi Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, au parafat, vineri, documentul prin care devine oficială trecerea Institutului Cantacuzino de la Ministerul Sănătăţii la MApN.

sursa foto bzt.ro

Măsura are ca obiectiv reluarea producţiei de vaccin, însă nu este văzută cu ochi buni de specialişti în condiţiile în care se estimează că, pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime, Ministerul Apărării ar trebui să mai primească în jur de 75 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru următorii trei ani.

“Este o decizie guvernamentală importantă, iar de la preluarea mandatului am promis primului-ministru că ne vom ocupa, împreună cu dl ministru al Sănătăţii, de preluarea efectivă a acestui institut. Discutăm de una dintre cele mai importante instituţii de cercetare din ţară, o instituţie cu tradiţie, intrată, din păcate, într-un con de umbră în ultimii ani, dar instituţie esenţială pentru ceea ce credem noi că se poate numi în momentul de faţă securitate în sănătate în România şi siguranţă în acest domeniu. Prin urmare, Institutul, de astăzi, trece oficial la Ministerul Apărării Naţionale”, a spus ministrul Apărării, la semnarea documentului.

“După sărbători vom organiza o întâlnire la Institutul Cantacuzino, pentru prezentarea primelor măsuri pe care avem de gând să le luăm. Ne pregătim să turăm motoarele şi să reluăm producţia de vaccin, pentru că lucrul acesta este extrem de important, dincolo de faptul că la Institutul Cantacuzino se află laboratoare de referinţă şi, dacă nu mă înşel, o bancă de tulpini de viruşi”, a adăugat Fifor.

În schimb, Florian Bodog a ţinut să precizeze că, chiar dacă s-a făcut această trecere acum, noua conducere a Institutului va avea nevoie de doi sau chiar trei ani pentru a se începe producerea efectivă de vaccinuri.

Totuşi, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că, împreună cu ministrul Apărării şi cu premierul Mihai Tudose, caută soluţii pentru ca niciunul dintre angajaţii Institutului să fie înlăturat. Mai mult, Bodog şi Fifor chiar vorbesc despre posibilitatea de a se face şi alte angajări pentru că “în acest moment este un deficit mare de personal”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version