Scenariile de funcționare a unitățillor de învățământ odată cu începerea noului an școlar au fost bătute în cuie, vineri, la Palatul Victoria.
Astfel, școlile și grădinițele vor rămâne deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de cazuri COVID de 6 la mie în noul an școlar (față de 3 la mie, în precedentul an școlar – n.r.), a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a spus Cîmpeanu.
În prezent, incidența la nivel național este de 0,19 cazuri la mia de locuitori.
Elevii vaccinați de la clasa a VII-a în sus ar putea veni la școală și peste prag, a precizat Cîmpeanu.
Ministrul a adăugat că s-a agreat, ca idee generală, “inoportunitatea obligativităţii măştii de protecţie (…) la orele de educaţie fizică şi în alte situaţii”.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, la rândul său: „Am agreat că prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil, dar copiilor trebuie să le oferim un cadru sigur ca transmiterea să rămână cât mai mică posibil. Purtarea măștii în școală va rămâne obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar în spații deschise nu. Purtarea mastii in scoala va fi obligatorie pentru copiii peste 6 ani. Activitatile sportive sunt incurajate sa aiba loc in spatii deschise”
Noile reguli pentru redeschiderea școlilor și vaccinarea copiilor au fost decise în cadrul unei ședințe de lucru prezidate de premierul Florin Cîțu.
Au mai participat, alături de miniștrii Educației și Sănătății, Ioana Mihăilă, consilierul prezidențial Ligia Deca, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiță – coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, și Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).