După moartea a 26 de persoane din cauza rujeolei, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dat și o veste bună:  OMS a acceptat să repartizeze vaccin antirujeolic în România, astfel încât va fi asigurat necesarul de vaccin pentru întregul acest an.

”Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute și am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din țară și am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp și celălalt producător s-a mobilizat”, a spus Bodog vineri, la Fălticeni.

”Am făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Știm foarte bine că epidemia nu are granițe. Nu stă la frontiere să-și prezinte pașaportul. Rujeola poate trece și în țările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor țări europene pe care le-au adus spre România și, noi, în momentul de față, suntem în procedură să le achiziționăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul”, a afirmat Bodog.

Ministrul a adăugat că s-a constituit un comitet interministerial pe care-l coordonează, pentru a se analiza toate modificările legislative și procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situații similare cu cea de acum.

Florian Bodog a dat vina pe greua moștenire: ”S-a ajuns în această situație pentru că în anii trecuți nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară, contractuală, a cantităților, astfel încât firmele să știe că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce în două-trei-săptămâni sau o lună. Sunt procedee care durează treizeci de luni, patruzeci de luni și trebuie să asigurăm predictibilitate și pentru producători”.

Noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc pentru minimum șase luni, stoc care în prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.

”Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din România că în situații de epidemie suntem pregătiți să acționăm”, a mai spus Ministrul Sănătății.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version