Lideri ai Partidului Social Democrat şi membri ai Guvernului Grindeanu i-au acuzat în termeni duri pe cei care şi-au dus micuţii la protest în Piaţa Victoriei.

sursă foto: Hotnews

S-a vorbit despre încălcarea legii şi expunerea copiilor la rele tratamente, mai ales că mulţi micuţi au fost prezenţi la proteste în zile în care temperaturile erau extrem de scăzute.

Între timp, problema s-a mai liniştit, multe autorităţi în domeniu precizând că totul ţine, mai degrabă, de opţiunea părinţilor şi că nu există neapărat o încălcare a legii.

Luni, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a prezentat şi ea punctul de vedere în legătură cu această problemă totuşi delicată.

“Prevederile legale interne şi convenţiile internaţionale nu impun praguri de vârstă pentru exercitarea acestor libertăţi, părinţii fiind datori să asigure, prin metode şi contexte corespunzătoare nevoilor de dezvoltare personală ale copilului, şi ţinând seama de gradul de înţelegere al copilului, participarea copilului la acţiuni publice, stradale sau non-stradale, care pot viza noţiuni despre instituţii fundamentale ale societăţii şi valori democratice, despre statul de drept şi respectul faţă de lege, despre drepturile copilului etc. De aceea, participarea unui copil alături de părinţii săi la evenimente publice, marşuri ori proteste în stradă, care nu prezintă vreun element de abuz, de pericol la adresa siguranţei fizice, sănătăţii ori imaginii publice a copilului, este în total acord cu legislaţia naţională, fiind garantată de Convenţia ONU şi Legea 272/2004. Legalitatea prezenţei unui copil, alături de părinţi, la manifestări cu caracter public, trebuie întotdeauna interpretată în contextul în care s-a aflat copilul şi de la caz la caz, prin raportare la pericolele concrete, la conţinutul tematic al manifestării publice, inclusiv la riscul real al apariţiei unor altercaţii între participanţi şi forţele de ordine”, indică reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Cei de la OSCR recomandă “aplicarea echilibrată a trei principii fundamentale necesare asigurării respectării interesului superior al copilului: 1. principiul protecţiei copiilor împotriva riscurilor ori abuzurilor; 2. dreptul părinţilor de a-l îndruma şi educa pe copil în exercitarea libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de participare socială; 3. libertatea copiilor de a participa la întruniri paşnice în care ei îşi pot exprima, alături de părinţi şi în condiţii de siguranţă fizică, psihică şi morală, propriile convingeri”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version