Marius Badea, patronul Fabricii Lactate Brădet, a plâns în conferința de presă, marți, când a răspuns acuzațiilor pe care ministrul Achim Irimescu s-a grăbit să i le arunce cu prea multă ușurință înainte de finalizarea analizelor de laborator în cazul îmbolnăvirii bebelușii din Argeș cu o bacterie necunoscută.

badea patron bradet

“Am investit masiv (…) și am încercat să facem o fabrică modernă, la capacitățile și la posibilitățile noastre (…) Toate controalele au dovedit că ne facem datoria cu responsabilitate: utilajele sunt de ultima generaţie, sunt pornite în prezenţa mea. Implicarea mea şi a familiei mele a fost maximă. Am pus mai mult decât suflet. Acolo am copilărit (la Brădet – n.r) şi am vrut să dezvolt zona”, a declarat Badea marți, într-o conferință de presă pe care o crede ultima.

Omul de afaceri a spus că fabrica pe care o conduce nu va mai putea reveni pe piață după acest incident, chiar dacă rezultatele finale ale analizelor vor arăta că acea contaminare cu E-coli nu s-a produs în timpul procesului de fabricație.

“Eu nu cred că se poate reabilita fabrica: este ca un copil pe care l-ai crescut și trebuie să te desparți de el la un anumit moment”, a spus omul de afaceri.

Graba ministrului Irimescu

Despre faptul că ministrul Agriculturii a făcut public numele fabricii înainte de finalizarea analizelor, Badea nu a vrut să comenteze, spunând doar că declarația a fost “un pic cam pripită”.

Autoritățile au dispus, luni, stoparea activității societății respective, într-un heirupism pur românesc, la o lună de la apariția primelor cazuri de îmbolnăvire a bebelușilor din Argeș.

“În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a anunțat ministrul Irimescu, în urmă cu o zi.

Mamele spun că n-au dat brânză copiilor

Patronul fabricii Lactate Brădet a explicat însă că fabrica nu este închisă, ci doar secţia unde se face brânza proaspătă de la care autoritățile suspicionează că s-ar fi îmbolnăvit bebeluşii din Argeş – deși mamele lor spun că nu au consumat astfel de produs.

Acest fapt a fost confirmat inclusiv de mama unui copil externat, marți, de la Spitalul “Marie Curie” din București, după două săptămâni de internare.

Badea: Categoric nu poate fi o legătură între produsul nostru și moartea copiilor

Pe de altă parte, Marius Badea a precizat că până în 2 februarie (primul bebeluș cu sindrom hemolitic urmeic a murit în 4 februarie – n.r.)  nu a produs brânză de vaci proaspătă. De altfel, acest produs a fost vândut numai în câteva magazine din Pitești.

”Doar de la 2 februarie avem acest tip de produs. Nici nu vreau să îmi treacă prin cap că noi vreodată am putut să facem un produs care să afecteze viața unui micuț. Din punctul meu de vedere, categoric nu poate să fie o legătură între produsul nostru și moartea copiilor”, a spus patronul.

Însă acum “nu vom mai face produse (de acest fel – n.r.) până nu vom avea rezultate sigure. Nu vrem să punem siguranţa copiilor sau a altora în pericol”.

BRADET-04-facebook
sursă foto Facebook

Laptele, de la două ferme mari

Fabrica ia laptele de la două ferme mari, moderne, una din Argeş şi alta din Dolj, cu care lucrează de multă vreme. “Nu luăm de la particulari, tocmai din cauza problemei de igienă”, a spus Badea.

El a explicat că fabrica are două linii de producție: una la care se fabrică iaurt, smântână, caşcaval și “unde omul nu intră în contact cu produsul” şi cea a brânzeturilor, unde intervine omul.

”Luăm măsuri de siguranţă. Suntem convinşi că avem oameni responsabili, dar nu putem sta în fiecare secundă după angajaţi. (…) Facem control epidemologic la fiecare intrare în tură. DSP vine periodic, avem director de zonă care vine periodic”, a declarat Badea.

Ultimele analize au ieșit perfect 

Acesta a arătat că ultimele analize efectuate pe 10-15 februarie au ieşit perfect. Analizele laptelui se fac de două ori pe lună iar angajaţii sunt consultaţi trimestrial.

În fabrică nu sunt efectuate însă și teste pentru E.coli.

Patronul fabricii a declarat că, după părerea sa, singura contaminare ar putea fi apa, și a anunțat că au fost trimise noi probe de apă şi de produse.

Apa provine din rețeaua localității Brădet. “Sursa este reţeaua publică a localităţii Brădet, cu care nu am avut probleme. Şi la apă luăm analize. Toate buletinele noastre sunt bune”, a insistat acesta.

“Contaminarea poate să fie ori cu apă, cu care împinge produsele în procesul de fabricație, fie în manipulare, la noi (…), fie în magazinul de desfacere. Nu sunt în măsură să acuz nici magazinele, dar vă asigur că la noi igiena este maximă”, a conchis Marius Badea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version