Mulţi pacienţi ajung prea târziu la medicul stomatolog, iar soluţiile terapeutice în fazele avansate ale cancerului oral sunt limitate. Numai anul trecut, peste 500 de români au fost diagnosticaţi cu această maladie, a precizat şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din București, profesorul Alexandru Bucur.

dr Alexandru Bucur

Sunt câteva semne care ar trebui să trimită pe oricine de urgenţă la medicul stomatolog. 

“Orice persoană care observă apariția unei modificări anormale la nivelul cavității bucale, o excrescență, o ulcerație, o aftă persistentă, chiar și o mobilitate nejustificată a unui dinte, ar trebui să se prezinte cât mai repede la medic. Există tumori maligne care determină distrucția osului și astfel pacientul observă că i se mișcă un dinte”, a explicat profesorul Bucur.

Săptămâna trecută, medici din cadrul Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. dr. Dan Theodorescu” au oferit timp de două zile consultaţii gratuite în cadrul campaniei Zilele Prevenirii Cancerului Oral.

Evenimentul  a fost organizat de Primăria Capitalei, prin intermediul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

În cele două zile de consultaţii, 72 de pacienţi au trecut prin cabinetele medicilor stomatologi. Specialiștii au indentificat doi pacienți care aveau leziuni cu potențial malign și care vor intra acum în programul de tratament.

Scopul campaniei a fost identificarea în stadii precoce a diferitelor forme de cancer, prin încurajarea cetățenilor Bucureștiului să se prezinte la doctorul stomatolog.

A fost a doua campanie de consultaţii gratuite din acest an, după cea de la începtul verii. Atunci, 104 pacienţi au venit la medic, iar concluziile au fost îngrijorătoare: 12 cazuri de leziuni premaligne și maligne, ceea ce reprezintă 11,5 la sută din totalul celor care au venit la medic.

Campania Zilele Prevenirii Cancerului Oral a fost organizată la iniţiativa Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ”Prof. dr. Dan Theodorescu”, singurul cu acest profil din ţară.

Specialiștii de aici se pot lăuda cu o experiență unică în identificarea și tratamentul acestor tumori. Tocmai de aceea, acești medici atenționează asupra riscurilor crescute de apariție a acestor tipuri de cancere la fumători și la consumatorii de băuturi alcoolice și încurajează/ recomandă prezentarea la medic la cel mai mic semn alarmant.

 

În toate unitătile școlare din București se deruleaza programul de educație sanitară, privind reducerea riscurilor bolilor transmisibile, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Este primul din seria de programe care se adresează copiilor și elevilor (alimentație sănătoasă, combaterea fumatului și consumului de droguri și băuturi alcoolice, igienă orală).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version