Peste 8.400 de candidaţi, din totalul de 8.900 înscrişi, au fost admişi să susțină miercuri, în 42 de centre, proba scrisă a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, care se poate fi fără taxă de cel mult trei ori.
Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidaţi înscrişi sunt: învăţământ preşcolar în limba română – 2.668 de candidaţi, învăţământ primar în limba română – 1.408 candidaţi, educaţie fizică şi sport – 730 de candidaţi şi psihopedagogie specială – 400 de candidaţi, informează Ministerul Educaţiei.
Primele rezultate vor fi afişate pe 25 iulie, în centrele de examen şi pe pagina examenului: definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen pe 25 iulie până la ora 20,00 şi pe 26 iulie până la ora 12,00.
Rezultatele finale se vor afişa la centrele de examen şi pe site-ul dedicat pe 1 august.
Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin accederea la definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Candidaţii admişi la examen au trebuit să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
* stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
* calificativul “Bine” sau “Foarte bine” pentru anul şcolar în curs;
* minimum 8 media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.