Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vrut să dea, joi, o mare știre, acuzând că cinci spitale au suferit atacuri cibernetice. Serviciul Român de Informații i-a demolat, însă, rapid, “bomba de presă”, elucidând misterul: unitățile medicale respective nu au instalat antivirus la sistemele informatice.
 

SRI precizează, într-un comunicat, că patru spitale sunt afectate de atacuri infomatice, nu cinci, cum anunțase ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

SRI explică faptul că ”pentru oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu”.

”Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti. O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul ca pentru oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil, infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, se arată în comunicatul SRI.

Ministrul Sănătății face plângere la DIICOT

Sorina Pintea a amenințat că Ministerul Sănătății va face plângere la DIICOT, arătând că în trecut au mai existat astfel de situații, iar într-un caz autoritățile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.

Ea reclamă că aceste atacuri îngreunează foarte mult activitatea medicală, în condițiile în care se fac greu internări, externări, foi de observație. Ministrul a precizat că sunt în pericol inclusiv datele în baza cărora se acordă salariile în unele spitale, de exemplu datele privind gărzile.

“Au mai fost astfel de atacuri izolate în trecut, asupra unui spital, însă datele au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Un atac informatic a avut loc în 2017 la un spital din Sighetu Marmatiei, precizând că au fost identificați hackerii respectivi, care erau din altă țară, și s-a plătit suma de 10.000 de euro”, a amintit Sorina Pintea.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version