Legile Educației au fost adoptate, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, în timp ce 15.000 de profesori protestau în fața Parlamentului.

Proiectul legii învăţământului preuniversitar a primit 191 de voturi „pentru”, 68 „împotrivă” şi 11 abţineri. Deputaţii USR şi cei ai AUR au anunţat că votează contra.

Amendamentele adoptate la proiectul trimis de Guvernul Ciucă au fost prezentate de preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei, Natalia Intotero:

  • atragerea operatorilor economici către învăţământul dual;
  • înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până la în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă;
  • medicii care termină cursurile masterului didactic vor putea preda la clase module de educaţie pentru sănătate, nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, este un alt amendament adoptat;
  • siguranţa în şcoli va fi asigurată prin monitorizarea cu camere video în sălile de clasă cu acordul părinţilor, sancţiuni graduale atât pentru cadre didactice, cât şi pentru elevii care comit abateri disciplinare, dar şi măsuri de securitate în caz de incendiu, risc seismic, sau accidente;
  • extinderea programului de rechizite şcolare pentru elevii care provin din medii dezavantajate;
  • reglementarea învăţământului din penitenciare.

Proiectul legii învăţământului superior a primit 189 de voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 10 abţineri.

Proiectul prevede, între altele, că durata mandatului de rector este de 5 ani şi că o persoană nu poate ocupa această funcţie la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate. Se vor lua în considerare şi mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.

Actul normativ adoptat nu precizează durata mandatelor prorectorilor, decanilor şi prodecanilor, directorilor general administrativ, directorul şcolii doctorale. A fost eliminată, prin proiectul iniţial, prevederea potrivit căreia în Carta universitară se menţiona numărul maxim de mandate pe care aceeaşi persoană le poate ocupa într-o instituţie de învăţământ superior pentru funcţiile de conducere, cu excepţia rectorilor.

În ceea ce privește plagiatul, deputaţii au legiferat amendamentul introdus de PSD la comisii, care prevede, pentru a-l salva de acuzații pe premierul Nicolae Ciucă și pe ministrul de Interne, Lucian Bode, că nu vor fi considerate abateri de la normele de etică „diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie”.

Proiectele celor două legi vor merge la Senat pentru votul final, și apoi la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version