“Afacerea” costă 500.000 de euro!

Ministrul Educației, Liviu Pop, îl sfidează pe premierul Mihai Tudose, care a declarat că speră să fie “o glumă” manualul de educație fizică și Sport.

Pop precizează că acest manual este prevăzut în Ordinul fostului ministru Adrian Curaj, emis în aprilie 2016.

Evident, noului ministru nici nu-i trece prin cap să modifice ordinul și să renunțe la cheltuiala inutilă – care de fapt este o afacere de mari proporții!

“Conform ordinului de ministru nr. 3.590/5.04.2016 care aprobă planul-cadru pentru învățământul gimnazial, pentru clasa a V-a sunt prevăzute următoarele discipline în trunchiul comun (TC): limba și literatura română, limbă modernă 1, limbă modernă 2, matematică, biologie, educație socială, istorie, geografie, religie, educație plastică, educație muzicală, educație fizică și sport, educație tehnologică și aplicații practice, informatică & TIC, consiliere și dezvoltare personală”, se arată în comunicatul remis redacției.

În document ser mai arată că, potrivit art. 64, alin. 9 din Legea educației naționale nr.1/2011, „elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba românã, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale”.

Întreaga afacere cu manualul de Sport costă 2 milioane de lei, adică 500.000 de euro, bani care, într-adevăr, nu sunt suportați în mod direct de părinții elevilor, ci indirect, prin bugetul de stat.

Contestații

Atât asociațiile de părinți, cât și Consiliul Național al Elevilor au contestat introducerea manualului de Educație fizică și Sport, arătând că banii ar putea fi utilizați la reparația și dotarea sălilor de sport. 

Însă contestații au fost depuse și la licitația pentru manualele de clasa a V-a.

“Licitația organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) este în faza soluționării contestațiilor formulate de edituri. Din cele 25 de loturi de manuale ofertate, au fost contestate 18”, precizează ministerul.

“Pentru șapte discipline nu au fost depuse contestații, prin urmare au fost semnate acordurile-cadru cu editurile câștigătoare, urmând ca în perioada 7-11 august, unitățile de învățământ să își exprime opțiunile în raport cu titlurile ce vor fi contractate”, se mai adaugă în comunicatul remis redacției.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version