Cei 406 mame și tați care își cresc singuri cei aproape 1.000 de copii în București și au venituri reduse, dar și viitoarele familii monoparentale al căror venit net mediu lunar pe membru de familie se va situa până la 530 de lei inclusiv vor primi ajutoare sociale de până la 1.200 de lei/lună de la Primăria Capitalei.

foto Jean Mihai Pâlșu

Decizia a fost luată marți de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Pentru familiile monoparentale cu venit mediu lunar pe membru de familie de până la 200 de lei inclusiv, ajutorul va fi de: 300 de lei pentru un copil, 600 de lei pentru 2 copii, 900 de lei pentru 3 copii și 1.200 de lei pentru 4 copii sau mai mulți.

Pentru familiile monoparentale cu venit mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 201-530 lei, vor fi acordate ajutoate de: 200 de lei pentru un copil, 400 de lei pentru 2 copii, 600 de lei pentru 3 copii și 800 de lei pentru 4 copii sau mai mulți.

Sumele vor fi acordate de către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Conform metodologiei, beneficiarii sunt familiile cu domiciliul sau reședința pe raza administrativ-teritorială a Capitalei, formate din persoană singură și copii în vârstă de până la 18 ani, aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta.

Prin persoană singură se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații: este necăsătorită, este văduvă, este divorțată, al cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; al cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor.

Acte necesare pentru obținerea ajutorului sunt:

  • cerere tip, declarație pe proprie răspundere privind componența familiei
  • extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar. 

“În prezent, familiile monoparentale care au venituri pe membru de familie de până la 530 de lei beneficiază de acordarea unei alocații pentru susținerea familiei monoparentale în cuantum de maxim 240 lei, această sumă fiind acordată familiilor cu patru sau mai mulți copii. Dată fiind această situație, familiile monoparentale au nevoie de protecție socială adecvată în vederea ameliorării continue a calității vieții lor, în cadrul familiei, prin implementarea de măsuri de reducere a sărăciei și izolării sociale”, se arată în expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Directorul DGASMB, Cosmina Simean, a precizat că nu va fi soluționată fundamental sărăcia din București cu acest proiect, “dar cele 406 mame și tați care își cresc singuri cei aproape 1.000 de copii, care vor intra în plată cu acest ajutor, cu siguranță că acest proiect va face diferența dacă ne uităm la sumele care sunt acordate acum prin bugetul de stat, respectiv cea mai mare sumă este de 428 de lei pentru o familie cu patru sau mai mulți copii”.

Ea a precizat că există multe persoane cu venituri sub 200 de lei — este vorba de mamele care nu au o contribuție la bugetul asigurărilor sociale, care nu au indemnizație de creștere a copilului și primesc o alocație de 200 de lei până copilul împlinește doi ani și de 84 de lei ulterior.

“Este foarte adevărat că pentru unele dintre familii, pentru 15%, conform calculelor noastre, acordarea acestui stimulent le va împiedica să intre în ajutorul de încălzire, însă fiecare beneficiar alege care sunt măsurile cele mai potrivite”, a mai precizat Simean.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version