La două zile de la replicile date de la tribuna Parlamentului de premierul Dacian Cioloș și liderul PSD Liviu Dragnea pe tema medicamentelor, două asociații de profil cer desființarea taxei clawback.

sursă foto: sanatate.bzi.ro
sursă foto sanatatebziro

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) precizează, într-un comunicat, că eliminarea taxei clawback trebuie luată concomitent cu o politică de prețuri “rațională” și “predictibilă”.

Aceste măsuri ar fi, în opinia celor două organizații, singurele care ar putea stopa dispariția medicamentelor de pe piață.

“Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a făcut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit unui comunicat de presă comun al celor două asociații.

Conform directorului executiv al ARPIM Dan Zaharescu, accesul pacienților la tratament este din ce în ce mai dificil, în condițiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producătorilor de medicamente și a unei “subfinanțări evidente” a sistemului de sănătate.

Reprezentanții producătorilor de medicamente afirmă că eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesare și normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice.

Producătorii afirmă că piața de medicamente s-a redus în ultimele 12 luni cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%.

Industria farmaceutică își exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru identificarea unor măsuri care să ducă la institutirea unui sistem sustenabil și predictibil de acces al pacienților la medicamente și care să răspundă interesului pacientului și al economiei românești.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version