Taxa clawback, care tinde să crească spre 30%, va determina dispariția de pe piață a peste 2.000 de medicamente, din care 62% costă sub 25 de lei, avertizează Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) .

sursă foto sanatatebziro

Reprezentanții APMGR cer trecerea la calculul diferențiat al taxei clawback în acest an sau la plafonarea acesteia.

“Tragem un semnal de alarmă legat de disponibilitatea medicamentelor ieftine, accesibile, generice pentru pacienții români și, concomitent cu asta, credem noi că și industria locală a producătorilor medicamentelor generice va suferi enorm. Credem că situația actuală va determina retragerea și mai multor medicamente ieftine generice de pe piață. Problema cea mai arzătoare este taxa clawback. Temerea noastră este că pe baza evoluției va ajunge la 30% la sfârșitul anului. Este o situație absolut dramatică, care pune în dificultate toți producătorii de medicamente generice, în special pe cei locali”, a declarat joi, într-o conferință de presă, Adrian Grecu, președintele APMGR.

Potrivit acestuia, “un clawback de 30% anualizat înseamnă că industria farmaceutică, producătorii de medicamente, contribuie cu 2,6 miliarde de lei la finanțarea medicamentelor din România”.

Adrian Grecu a arătat că, din 2016 și până în primăvara acestui an, au fost introduse 42 de noi molecule pe lista de medicamente compensate generând un consum suplimentar anual de aproximativ 70 de milioane de lei.

“Un produs cu cât este mai ieftin, cu atât impactul clawback este mai mare, de aceea riscul de dispariție este mai mare pentru medicamentele generice. (…) Și plafonarea taxei clawback la 16 % ar fi o soluție, o gură de aer pentru noi și restul industriei. Deja, la momentul acesta, suntem atât de disperați încât suntem deschiși să acceptăm orice ofertă. Să fim invitați la discuții, putem să găsim și altă alternativă numai să găsim soluții, să ieșim din impasul acesta”, a explicat Adrian Grecu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version